Knihomol: originál, který se neokouká

Intelektuál, který vám do tří vět shrne surrealismus, ale který, je-li osloven číšníkem, tápe v nerozhodnosti, se v královéhradecké hospodě U Knihomola musí cítit jako doma: dřevěné stolky, za sklem spousta knih, z jejichž hřbetů lze vyčíst Jana Nerudu či Bohumila Hrabala, tingl-tanglové pianino, k němuž může usednout Limonádový Joe i Fats Domino, jídelní a nápojový lístek - časopis s černobílými reklamami jak z prvorepublikových Světozorů.

Když se s potěšením rozkoukáte, příjemná a rychlá obsluha v černých tričkách s logem podniku vám přinese příbor a přísady k dochucení jídla ve žlutém kyblíku. Všechno je útulné a čistě stylové, nikde ani stopa po snobském nevkusu, kterým trpí řada českých nóbl restaurací. Trochu semaforský Vetešník, trochu antikvariát v pařížské Latinské čtvrti.

Podnik U Knihomola s portálem z tmavého dřeva už dva roky patří k nejosobitějším restauracím v Hradci Králové, jeho patinovaná tvář věrná názvu by se neztratila ani v centru Prahy.

Předtím byly v domě obchody, dokonce i se svatebními šaty. Hospodu si oblíbili studenti, intelektuálové, básníci, zamilované páry i herecká smečka z Klicperova divadla.

Otvírá už v 7 hodin, host si do 10. hodiny může dát vydatnou snídani - smažená vajíčka, cornflakes, kakako či buchty, má-li žaludek na vodě po flámu, srovná ho česnečka se šunkou a opečeným chlebem.

Knihomol začínal jako kavárna, jeho majitelé ho rozšířili i do tajemstvím opředených sklepů na Velkém náměstí. Dřevěné schody sestupují z restaurace do prostorné síně, v níž je galerie děl amaterských výtvarníků a fotografů a v níž restaurační provoz začíná od 18. hodiny. Hosté tam pomohou popíjet u vysokých stolů, u stěny či jen tak ve stoje.

Kavárna U Knihomola
Velké náměstí 26
Hradec Králové
Otvírací doba:
pondělí - čtvrtek 7.00 - 23.00, pátek 7.00 - 2.00,
sobota 10.00 - 2.00,
neděle 12.00 - 23.00.
Celkem 120 míst.
Gambrinus 10 0,5l - 18, -
Pilsner Urquell 12 0,5l - 22,-
Corona Extra 0,33l - 60,-
Heineken 0,33l - 55,-
Clausthaler (nealko) 0,33l - 20,-
Celkový dojem: *****
(max. počet hvězdiček je pět)
Návštěva 5. března, autor si občerstvení zaplatil sám.
VŠECHNY RECENZE
HRADECKÝCH HOSPOD

Z této prostorné místnosti lze sejít ještě do sklepního salonku s cihlovými stěnami a klenutými stropy, ten je vhodný pro trachtace větší společnosti. Proutěná křesla a těžké stoly lákají k okamžitému usednutí a debatě, třeba o francouzském filmu.

"Pokud nám někdo přinese židli, která se hodí do zdejšího interiéru, dostane jídlo zdarma," říká vedoucí.

V době oběda strávníky nedusí cigaretový dým, byť hosté potahují o sto šest, a jídlo je za pár minut na stole. U výborného kuřecího řízku za 65,- korun nechybí zelenina, hranolky byly v oleji tak dlouho, jak měly. Milovník masa si může dát flaxy z grilu: kuřecí, vepřový, hovězí i uzený steak po 85,- korun. Kulakův steak obsahuje ještě klobásu, uzené a slaninu, kuřecí je na jablkách.

"Jídla měníme každý rok, zůstavají jen stálice - špagety, šunka a brokolice. Od všeho děláme i poloviční porce," říká vedoucí Karolína Čepková. Mezi přílohami nechybí ani bramoráčky a teplá zelenina.

Vegetarián si může vybrat z bohaté nabídky upravených italských těstovin, sýrů či brokolice nebo si namíchat salát podle vlastní chuti, labužník může podráždit jazyk pepřovou, ďábelskou či houbovou omáčkou. Ty mu v hrdle uhasí výtečně nahořklá desítka Gambrinus. Fajnšmekr si může dopřát mexické pivo Corona Extra s citronem, šofér třetinku nealkoholického Clausthaleru.

Nad barem se točí desítky lihovin, třináct druhů whisky od 40 do 45 korun, pět letitých značek do stovky i bourbony, vodky, tequily a giny.

Studenti se mohou po ránu probrat, a také se prý probírají, mnoha druhy ovocných džusů a káv, večer si mohou jitřit smysly dvaceti druhy vín. Škoda jen, že místo komorního jazzu například Chetta Bakera a Milese Davise, který by podniku slušel, se na hosty line popové rádio.

Také čisté toalety návštěvníkovi připomínají, v jakém podniku je. Dobové reklamy a tmavé kachlíky mají kouzlo i tam. Knihomol je podmanivý, což zjistilo už mnoho lidí ve městě, neboť večer, zejména v pátek a sobotu, je prý dobré si zajistit rezervaci.

Útulné hnízdo přímo svádí k tomu, aby host po jídle nespěchal, nechal povinnosti plavat a aby si jako Hemingway pro inspiraci dal portské a originál vlhký doutník rolovaný na stehnech kubánských krasavic. Může se jen tak rozhlížet, neboť Knihomol se jen tak neokouká.

Královéhradecká hospoda U Knihomola

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video