Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: David Neff, MAFRA

„Kmotrovskou“ značku dáme komukoli za 5 tisíc, navrhuje ministr

  • 153
Ministr dopravy Pavel Dobeš chce ukončit netransparentní vydávání "protekčních" registračních značek. V novele silničního zákona navrhuje, aby za zvláštní sestavu čísel a znaků na přání žadatel zaplatil 5000 korun. Za ztracenou "espézetku" se má nově platit šest set korun, zvýšit se má i poplatek za zápis do registru.

Návrh počítá i se zavedením dalších nových poplatků a navýšením dosavadních. Poplatky by ale nezůstaly v pokladně obcí, které poznávací značky vydávají. Z vybraných peněz mají obce platit výrobu a distribuci tabulek, což dosud hradí ministerstvo dopravy. Úřad tak reaguje na zvyšující se poptávku po tabulkách na jedné straně a krácení rozpočtu ministerstva na straně druhé.

Pokud návrh novely projde legislativním procesem beze změn, za vydání náhradní SPZ místo ztracené zaplatí majitel auta 600 korun. Správní poplatek za zápis silničního vozidla nejméně se čtyřmi koly do registru se zvýší z 800 na 1400 korun, za vydání tabulky s registrační značkou dá vlastník vozu namísto 200 korun o stokorunu víc.

Na vydávání tabulek s registračními značkami chce ministerstvo ušetřit tím, že bude od obecních úřadů s rozšířenou působností, které značky vydávají, požadovat úhradu, jež by pokrývala náklady související s výrobou a distribucí tabulek.

"To představuje významný finanční dopad na tyto úřady, nicméně by měl být plně kompenzován navrhovaným zvýšením správních poplatků za zápis silničního vozidla do registru, za zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla do registru a za vydání tabulky s registrační značkou a nově zaváděnými správními poplatky za vydání tabulky registrační značky na přání či vydání další tabulky s již přidělenou registrační značkou," uvádějí autoři návrhu ve zprávě zveřejněné v elektronické vládní knihově.

Návrh obsahuje i zavedení možnosti ponechání registrační značky na původním vozidle při přeregistraci nebo naopak jejího převedení k jinému vozidlu dosavadního vlastníka. Tím by se vlastník auta vyhnul příslušnému správnímu poplatku.

Norma má také zamezit tomu, že někdy při přeregistraci vozidla dosavadní vlastník auto odhlásí z registru, nicméně nový vlastník již nesplní svou povinnost podat přihlášku. V registru je pak nadále veden předchozí vlastník vozidla, který ale už auto nemá ve své moci a nemůže ani stav zápisu v registru vozidla změnit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video