Nepodepisujte, vyzvali prezidenta Klause ve společném prohlášení zástupci církví.

Nepodepisujte, vyzvali prezidenta Klause ve společném prohlášení zástupci církví. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Klaus váhá nad zákonem o smrti ze soucitu

  • 104
Prezident Václav Klaus váhá, zda má svým podpisem podpořit změnu trestního zákona. Ta by v Česku vůbec poprvé umožnila v krajním případě i beztrestnou eutanazii neboli zabití ze soucitu.

"Nejsem si jistý, jestli má tak citlivou věc upravovat zákon," sdělil prezident při návštěvě Pardubického kraje.

Trestní zákon, který poslanci schválili před týdnem a který za eutanazii žádá mnohem nižší trest (až 6 let vězení) než za vraždu (až 20 let vězení), se zřejmě už brzy objeví na stole prezidenta.

Zástupci několika církví se jej ve společném prohlášení pokusí vyzvat, aby zákon nepodepisoval, a tím znemožnil jeho platnost.

"Budu se teprve rozhodovat," řekl Klaus při čtvrteční debatě se studenty pardubického gymnázia.

Když mu jedna ze studentek sdělila, že by eutanazii legalizovala, dočkala se této odpovědi: "Nekonečné prodlužování života některých jedinců je asi špatně. Jde ale také o to, kdo o eutanazii žádá, kdo ji bude provádět a za jakých podmínek."

Zástupci katolíků, protestantských církví, židovské víry i muslimů se kvůli odmítnutí eutanazie spojili vůbec poprvé.

"Všichni věříme v jednoho Stvořitele, který dal život všem lidem, a lidé proto nemají právo si ho sami brát nebo ho brát jiným," říká Vladimír Sáňka z ústředí muslimských obcí.

Ještě před prezidentem posoudí zákon senátoři.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video