Negativní kampaň může podle Klause zmást voliče. Ilustrační foto

Negativní kampaň může podle Klause zmást voliče. Ilustrační foto | foto: Michal SváčekMF DNES

Klaus: Negativní volební kampaň je nehorázná

  • 264
Prezident Václav Klaus kritizoval negativní předvolební kampaň. Během středeční diskuse se studenty gymnázia v Truhlářské ulici v Praze 1 uvedl, že v minulosti nic takového nebylo. Označil to za nečestnou věc, která může zmást voliče.

Klaus odpovídal na dotaz studenta, který se týkal plakátů ČSSD s nápisy ODS minus. Tak sociální demokraté přejmenovali agitaci nejsilnější politické strany nazvanou ODS plus.

Socialisté použili zkratku ODS, její typicky modrou barvu i volební symbol modré turistické značky, která ale místo doprava směřuje dolů.

Záporná kampaň je podle prezidenta naprosto nehorázná. Žádnou stranu ale nejmenoval. Rafinovaně vytvořené billboardy podle Klause mohou způsobit to, že někteří lidé nemusí poznat, že jde o negativní kampaň.

"Divím se, že to není nějak postižitelné," řekl prezident, který byl řadu let předsedou ODS a teď je jejím čestným předsedou. Klaus uvedl, že zažil mnoho předvolebních kampaní. Negativní kampaň je však pro něj novinkou.

Na plakátech ČSSD s nápisem ODS minus se píše například o snížení daní nejbohatším, zdražení potravin a léků, zrušení bezplatného zdravotnictví a zavedení školného. Občanští demokraté pokládají takovou formu agitace za ubohou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video