Václav Klaus mladší před jednáním Sněmovny (7. dubna 2020).

Václav Klaus mladší před jednáním Sněmovny (7. dubna 2020). | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Václav Klaus mladší končí s politikou. Nemám energii, vysvětlil

  • 1011
Václav Klaus mladší nepovede hnutí Trikolóra do podzimních sněmovních voleb. Oznámil to na svém Facebooku. Uvedl také, že sám nebude nikam kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Svá slova ze sociální sítě Klaus pro iDNES.cz potvrdil.

„Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že nepovedu Trikolóru do sněmovních voleb 2021, nebudu sám nikam kandidovat a ukončím veřejné aktivity,“ uvedl Václav Klaus mladší na sociální síti. Podle něj jsou hlavní důvody z drtivé většiny osobní.

Jste v prostředí, kde vám nikdo nic nedaruje

„V tom, co jsem hájil, jsem si jist, že šlo o věci nezbytné pro úspěšnou budoucnost republiky. Neměnil bych na tom ani čárku. Zeštíhlit stát, nechat lidi pracovat a žít,“ napsal Klaus, který zároveň podotkl, že bohatství vzniká z práce, ne z dávek a dotací.

Klaus mladší nebyl lídr. Trikolóru možná převezme otec, míní politologové

„Hájení národní svrchovanosti, aby o této zemi rozhodovali lidé, kteří zde žijí. Obrana tradičních konzervativních hodnot, protože z nových ideologií často přichází jen teror, chudoba a vlády nových vyvolených. Snaha nežít v covidovém koncentráku,“ zdůraznil ve svém vyjádření.

To všechno je však podle Klause pravda a silný a zásadový politický program. „V naší zemi ho komplexně nikdo jiný přesvědčeně nehájí. Ovšem musí ho hájit někdo s politickým talentem a zejména obrovskou energií,“ podotkl.

Dodal, že se mu v létě 2017 těsně před volbami rozpadla rodina a od té doby nemá pozitivní energii.

„Dostal jsem mraky hlasů, ale z pozice naštvanosti, smutku či rozzlobenosti se politika dělat nedá, člověk musí vyvolávat naději a mít zcela pozitivní myšlení. Myslím, že to bylo vidět,“ napsal dále Klaus. Zdůraznil, že ztratil vtip a rozvahu: „Jste v tvrdém prostředí, kde vám nikdo nic nedaruje.“

Václav Klaus mladší

Syn bývalého prezidenta Václava Klause, byl veřejnosti dlouho znám především jako ředitel gymnázia PORG a odborník na školství. Jako politik proslul řadou výroků, které vzbudily rozruch na politické scéně. Kvůli některým z nich byl nakonec vyloučen z ODS, kterou zastupoval ve Sněmovně.  

Bezprostřední příčinou vyloučení Klause ze strany bylo jeho vystoupení ve Sněmovně, ve kterém přirovnal schvalování zákonů kvůli předpisům EU k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů. Poslanci ODS označili výrok za nepřijatelný a distancovali se od něj. Před dvěma lety založil hnutí Trikolóra. 

Lídr hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší v diskusním pořadu Rozstřel. (11. června 2019)

Přiznal, že do politiky vstoupil na základě obrovské podpory lidí, bez plánů a mecenáše.

„Povolební útěk ODS do levého proevropského středu – jsem považoval za chybu, respektive jiný politický směr a snažil se něco udělat. Objezdil jsem republiku dodávkou, setkával se s lidmi.“.

V politice vzbuzoval rozruch

Trikolóra dosáhla v krajských volbách souhrnně asi 3,4 procenta hlasů. Podle Klause má strukturu ve všech krajích, nějaké peníze na kampaň, ale něco však straně prý chybí.

„Jasně, covid a nemožnost se setkávat nám hodně uškodil jaké mladé straně a tyhle okolnosti. V některých krajích nám místní kmotři posílali členy, aby nám tam škodili, a média nás nemají rádi. V tom není problém. Chyba je ve mně. Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti,“ zdůraznil Klaus.

Klaus nyní hodlá svolat celostátní sněm, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy. „Ale toto není politický status, co se má stát a kdo má co dělat. Tohle je osobní rozhodnutí,“ dodal ve vyjádření.

Jako politik proslul řadou výroků, které vzbudily rozruch na politické scéně. U svých spolustraníků z ODS si vysloužil kritiku, například za článek, v němž zpochybnil českou vojenskou misi v Afghánistánu. Podle stranické kolegyně Jany Černochové v něm uváděl nepravdivé informace. 

Piráti jsou levice, k „normálu“ zemi vrátí Trikolóra a SPD, míní Klaus

Klaus, kromě dlouholeté učitelské a manažerské praxe, v minulosti působil také jako poradce ministra školství. V čele Asociace aktivních škol bojoval proti byrokracii ve školách, podílel se i na revizi státních maturit.

V médiích se často vyjadřoval zejména k problematice školského systému. Postavil se například proti inkluzi, požadoval jednu úroveň státní maturity či více pravomocí a vyšší platy pro ředitele škol. 

Je také známý také častou kritikou EU, která podle něj omezuje demokracii členských států. Pozornost vzbudil také předlohou, která by až na některé výjimky zaručovala svobodu slova na internetu. Vláda jeho návrh nepodpořila. Velký rozruch vyvolal před první přímou volbou prezidenta republiky, když se jako podporovatel Miloše Zemana zapojil do pomlouvačné kampaně na jeho protikandidáta Karla Schwarzenberga. 

Jako neférové a ubohé odsoudila řada politiků i komentátorů jeho upozornění na nacistickou minulost otce Schwarzenbergovy manželky. Média v té souvislosti hojně připomínala minulost Klausova dědy z matčiny strany Štefana Mištiny, který byl za druhé světové války vysokým úředníkem tajné policie kolaborantského fašistického slovenského státu.

Bude vám Václav Klaus mladší v politice chybět?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 30. března 2021. Anketa je uzavřena.

VIDEO: Otec Václava Klause mladšího, exprezident Václav Klaus, v únorovém Rozstřelu uvedl, že pokud poslanci prodlouží nouzový stav, je připraven do politiky vstoupit: 

10. února 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video