Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Klaus kritizuje německou nadaci kvůli svému oblíbenci Machovi

  • 311
Prezident Václav Klaus se ostře ohradil proti kroku Nadace Konrada Adenauera, která údajně odmítla sponzorovat konferenci pořádanou 7. března Centrem evropských studií na VŠE, pokud na ní vystoupí předseda strany Svobodných Petr Mach. Podle organizátorů konference ale nařčení prezidenta Klause neodpovídá skutečnosti.

"Stále se snažím věřit, že jde o omyl nebo o chybnou informaci. Vůbec si nechci připustit, že by bylo možné, aby Vaše nadace tímto brutálním způsobem limitovala diskusi na tak závažné téma – tím spíše na akademické půdě," píše prezident na svých stránkách v dopise řediteli českého zastoupení Konrad Adenauer Stiftung Hubertu Gehringovi. Tématem konference měla být fiskální unie a směřování EU v kontextu dluhové krize.

Dopis prezidenta Václava Klause

Mach iDNES.cz řekl, že původně byl na konferenci oficiálně pozván jako přednášející. Když své jméno neviděl na internetových stránkách, ptal se na důvod. "Zaměstnanec školy mi sdělil, že nadace odmítla akci sponzorovat, pokud tam bude Mach a některá další jména. Pan prezident se mne na to ptal a já jsem mu informaci potvrdil," uvedl Mach.

"Nevíme o žádné agenturní zprávě, ve které by bylo uvedeno, že VŠE odmítla účast Petra Macha na konferenci 7. března s odůvodněním, že by to znamenalo zrušení finanční spolupráce KAS na této konferenci,"  uvedl zástupce Konrad-Adenauer-Stiftung v Praze Hubert Gehring.

Nadace prý na nikoho netlačila

Organizační tým konference uvedl, že původně opravdu oslovil jak Macha, tak i devět dalších řečníků. Když ale obdržel dostatek potvrzení o účasti, několik řečníků, včetně Macha, odřekl. "Toto odvolání účasti nebylo spojeno s žádnými jinými důvody, tedy ani spekulacemi, které uvádí pan prezident Klaus ve svém dopise. Mezi VŠE a KAS nedocházelo v této záležitosti k žádným konzultacím nebo ovlivňování," uvádí se v tiskové zprávě nadace.

Podle prezidenta je strana Svobodných legitimní českou politickou stranou a její předseda Petr Mach je výraznou postavou nejen na naší politické scéně, ale také v odborných ekonomických záležitostech. Mach je již delší dobu považován za politika, který má Klausovy sympatie. 

Petr Mach

Několik let řídil Centrum pro ekonomiku a politiku, které Klaus založil, byl také externím poradcem prezidenta. V roce 2009 založil Stranu svobodných občanů, která se snaží voliče oslovit euroskeptickým programem. Loni Mach svůj postoj k unii vyjádřil v knize Jak vystoupit z EU. V současné době vyučuje na Vysoké škole ekonomie a managementu.

V Praze se konala diskuse sdružení D.O.S.T. na téma, zda zachraňovat Evropskou

Petr Mach

"Ale i kdyby šlo o někoho jiného, vůbec si neumím představit, že by se k takovému politickému nátlaku - hraničícímu s vyděračstvím - mohla Vaše úctyhodná organizace propůjčit," píše v dopise český prezident.

Strana Svobodných má na svých internetových stránkách upozornění: Hlavní sponzor akce Centra evropských studií, německá politická nadace Konrad Adenauer Stiftung, oznámila organizátorům, že jestli nezruší účast Macha, zruší slíbenou finanční podporu této konference

"Jsem potěšen, že se pan prezident zastal mne i svobodné debaty na akademické půdě.  Respektuji, že každý má právo podporovat co uzná za vhodné a chápu i krok školy. Ale takto to vyznívá, že nadaci nejde o podporu vzdělání, ale o politické cíle," řekl Mach.

Konrad-Adenauer-Stiftung je podle svých internetových stránek politickou nadací Spolkové republiky Německo, jejímž cílem je aktivní zahraniční spoluprací přispívat k porozumění a dohodě. V Česku pořádá konference, přednášky a uděluje stipendia.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video