Když jsou ve sněmovně interpelace a v televizi běží hokej

- Když jsou ve sněmovně interpelace, většinu poslanců takovýto parlamentní institut nezajímá. Pokud má ještě k tomu tento posvátný institut konkurenci v přímém televizním přenosu z hokejového mistrovství světa, neexistuje zřejmě v parlamentu větší přehlídka ztraceného a proměrněného času. Ta dnešní je ovšem určena přímo pro historiky.

Ještě nikdy se nestalo, aby jednací síň byla při ústních interpelacích prázdná, a předsedající schůze ke všemu marně scházel jak poslance, kteří měli pokládat dotazy ministrům, tak samotné ministry. "Prosím pana poslance Nečase, aby se dostavil k interpelacím," žádal marně předsedající Stanislav Gross. Podobným způsobem marně vyvolával jména poslanců Kořistky, Kohlíčka, Kvapila, Výborného, Langera, Vymětala, Mlynáře a dalších. Nikde nikdo. Řečnický pult byl prázdný. I když se nakonec několik poslanců a ministrů z kuloárů seběhlo, parlamentním historikům neutečou.

Někdo může říci - jejich chyba. Poslanci, kteří se totiž nepřihlásili s dotazy na některého z ministrů, mohli sledovat semifinálový hokejový zápas v kuloárech v naprostém klidu. Dokonce mezi nimi byl překvapivě i komunistický zákonodárce Miloslav Ransdorf. Proč překvapivě? Jmenovaný pan poslanec, který má doma obklopenou svou postel stohy knih, totiž dosud vždy působil dojmem, že i hlavu má zaplnou pouze knihami.

To, ministerského předsedu puky v brance nijak nezajímaly. Vyhříval se na terase Poslanecké sněmovny, vzhlížel na Pražský hrad, před sebou měl oblíbenou becherovku a u stolu dva zajímavé společníky - komunistické poslance Pavla Koháčika a Jaromíra Kohlíčka. O čem pak si v příjemném slunečním počasí tak povídali?


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video