Když chci pomoci, žádný zákon nepotřebuji

- Ministr zahraničí Kavan přiznal, že vládní úředníci při organizování pomoci Turecku postiženému zemětřesením zaspali. To je chvályhodná kritika do vlastních řad, Kavanův náměstek Otto Pick se dosud kritice bránil a různě se vytáčel.

Ministr však jedním dechem dodal jakousi omluvu pro ty, kteří měli vyslání pomoci zavaleným a zraněným připravit: "Bohužel nám chybí legislativa, podle níž by každý resort přesně věděl, co je v jeho pravomocích, a nemuseli jsme se dohadovat, jak se to stalo v prvních dnech po katastrofě v Turecku," podotkl.

Ale to už je výstřel vedle.

Když chci pomoci, zákon to za mě neudělá. Spíš je to ve schopnosti lidí. Ti v Černínském paláci, kde sídlí ministerstvo zahraničí, nebo na Letné (vnitro) či pod Prašným mostem (obrana) jí moc neprojevili. Naopak předvedli byrokracii nejvyššího stupně.

Kdyby pan náměstek Pick svolal hned v úterý operativní schůzku a odpoledne už z letiště v Ruzyni startovali čeští záchranáři, určitě by zákon neporušil. A cenné hodiny, ztracené při neplodném dohadování, mohly být využity k hledání lidí zavalených sutinami.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video