(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Facebook

Lidovci chtěli zdůraznit tradiční manželství, jejich anketa dopadla opačně

  • 616
Podle lidovců je manželství pouze svazek mezi mužem a ženou. Jsou proti všem snahám o uzákonění manželství i pro páry stejného pohlaví, tedy pro dva muže nebo dvě ženy. Na Facebooku k příležitosti světového dne manželství dokonce vytvořili anketu. Výsledek je zřejmě překvapil, 80 procent hlasujících bylo pro sňatek i mezi páry stejného pohlaví.

„Jak vidíte pojem manželství vy? Mělo by zůstat výhradou pro svazek muže a ženy, nebo ho vnímáte jinak?“ ptali se lidovci na Facebooku. Ještě v neděli hlasovalo pro možnost „manželství je svazek muže a ženy“ pouze 20 procent hlasujících. Celkem v anketě hlasovalo 16 tisíc lidí. 

Anketa o manželství

Manželství i pro páry stejného pohlaví by si přálo 80 procent hlasujících. „Udělali si anketu, ale hlasovali jim tam lidi. Na pohlaví nezáleží,“ psal do komentářů Jarda Vávra. 

Je to proti přírodě i stvořiteli, odmítá Jurečka, aby dítě mělo dva otce

„Tím, že manželství bude dostupné i pro stejnopohlavní páry z něj nedělá libovolný svazek. Vaše neustálá snaha deklasovat lidi jiné, než heterosexuální orientace už je únavná,“ myslí si diskutující Jan Pospíchal. 

„My institut manželství považujeme za určitou hodnotu, která tady má tradici. Neupíráme právo ostatním na to, aby tady byli a měli nějaký vztah,“ uvedl dříve lidovec Marek Výborný v pořadu Rozstřel

Osvědčená hodnota

„Manželství je pro nás osvědčená hodnota, svazek mezi mužem a ženou. Naše přesvědčení nezmění ani jedna anketa a ani doporučení vlády,“ napsali lidovci na Facebook v červnu minulého roku. Přesto o půl roku později vytvořili anketu novou. 

„Naše hodnotová politika u jakýchkoliv témat se neřídí hlasováním na sociálních sítích. Anketa pouze upozornila na světový den manželství, které je pro nás svazkem muže a ženy,“ odpověděl na otázky iDNES.cz poslanec Marek Výborný. 

Manželství je důležitá instituce, kterou je potřeba chránit, myslí si Marian Jurečka (KDU-ČSD). „Kromě prostého hlasování a velké reakce v diskuzích jsem také dostal mnoho reakcí od lidí, kteří podobně jako my vnímají manželství jako svazek muže a ženy, který je základem rodiny,“ řekl Jurečka pro iDNES.cz s tím, že je připraven vést diskuzi o právech registrovaných partnerů, ale odmítá matení pojmů, „které mají po staletí jasný význam a tím manželství je.“

Poslanci KDU-ČSL svými výroky rozpoutávají na sociálních sítích vášnivé diskuze často. Například Jurečka nedávno sdílel obrázek s popisem „rodina v časech, kdy ženy tak často nebolela hlava.“  

Tradiční rodina KDU-ČSL


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video