ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rusové v Praze mohli vědět o Vrběticích dřív. Byty začali rozprodávat v únoru

  • 323
Nedaleko ruské ambasády v Praze se v únoru začaly „levně“ rozprodávat luxusní byty. Podle informaci portálu Hlídacípes.org mohlo jít o byty ruských diplomatů, kteří se s předstihem připravovali na odhalení kauzy Vrbětice. To, že Rusko vědělo o důkazech s předstihem a mohli se tak na odhalení informací připravit, tvrdí i ředitel vojenského zpravodajství Jan Beroun.

V Praze v Bubenči se v únoru 2021 objevilo na prodej hned několik luxusních bytů. Konkrétně šlo o nemovitosti v ulici Pod Kaštany, nedaleko které sídlí ruské, čínské i americké velvyslanectví. Podle portálu Hlídacípes.org šlo na současné poměry o nízkou cenu.

Muž, který se o koupi jednoho z bytů zajímal uvedl pro HlídacíPes.org, že „realitní makléřka řekla, že majitelka je diplomatka a musí odjet, prý kvůli pravidelnému střídání diplomatů.“

Majitelka byla ochotná předat nemovitost 5+kk i s původním vybavením, garážovým stáním a s desetimetrovou komorou v suterénu za sumu 21 490 000 Kč. V této lokalitě jde o poměrně nízkou cenu. Zdroj také uvedl, že majitelka na prodej spěchala. Zájemce nakonec z prodeje ustoupil.

Rusové věděli o důkazech s předstihem. Mohli se připravit, řekl šéf rozvědky

Na stejné adrese v komplexu Villa Bianca se v tu dobu dobu objevily i další podobně výhodné byty. Zda šlo i v ostatních případech o ruské diplomaty, kteří nemovitosti v únoru prodávali, nelze zpětně určit. 

„Porovnání jmen nynějších majitelů bytů v komplexu Villa Bianca z údajů katastru nemovitostí s aktuálním seznamem jmen diplomatů ruské ambasády žádnou shodu neukazuje. Na druhé straně, řada bytů je zde vedena na firmy či advokáty, kdy je koncový vlastník neznámý,“ uvádí portál. 

Aktuálně jsou v této oblasti stále v nabídce některé byty.  Například byt 4+kk o rozloze 155 m² s nadstandardním vybavením za19,5 milionu korun. Podle ruského realitního makléře, který byt prodává, je výhodná cena způsobena situováním bytu v přízemí. S ruskou ambasádou podle jeho slov nic společného nemá.

Byty v komplexu Villa Bianca jsou populární u známých osobností. Jeden  vlastníků je i premiér Andrej Babiš, který si byt o rozloze 98 m² pořídil v roce 2003 za 7,3 milionu korun. Jeden z bytů koupil také člen kremelského Valdajského klubu a někdejší náměstek ředitele ruské agentury RIA Novosti Andrej Zolotov nebo Vladimir Borunov z ruské Sberbank.

20. dubna 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video