Kauza hostinský versus Romové nekončí

- Případ hostinského Ivo Blahouta, kterého obžaloba viní z toho, že odmítl obsluhovat Romy a tak se dopustil rasové nenávisti a omezování svobod a práv občanů, stále není u konce. Státní zástupce se u Okresního soudu v Rokycanech, jenž muže už potřetí osvobodil, opět odvolal. Kauza tak opět míří ke krajskému soudu.
"Krajský soud může rozsudek opět zrušit a případ vrátit k novému projednání," připustila samosoudkyně Jana Sládková. Zproštění obžaloby odůvodnila tím, že Blahout sice pronesl určité výroky na adresu Romů, ale neomezil jejich svobodu a práva.
Blahout při procesu, který se táhne už čtyři roky, opakovaně přiznal, že dal personálu příkaz, aby neobsluhoval hosty, kteří odcházeli z jeho restaurace bez zaplacení a vyvolávali rvačky. Tvrdí, že celý proces uměle vyvolal a poté zpolitizoval rokycansky romský aktivista Ondřej Giňa.
"Už mám pocit, že nastal čas, abych požádal o azyl ve Velké Británii - jako člověk, který je souzen čtyři roky, přestože nic neudělal. To je prostě vrchol," včera při odchodu ze soudní síně Šenkýř.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video