Ve sporu Altnerových dědiců s ČSSD o stamiliony je ve hře ústavní stížnost

  • 354
Patrik a Veronika Altnerovi, dědicové po zesnulém právníkovi Zdeňku Altnerovi, hodlají dál pokračovat ve sporu s ČSSD. Ve hře jsou stamiliony korun, které si Altner nárokoval, protože straně pomohl získat zpět její sídlo, Lidový dům v centru Prahy. „Rozhodnutí Nejvyššího soudu neznamená vítězství sociální demokracie,“ řekla Veronika Altnerová.

Altnerová řekla, že jí chování sociální demokracie připomíná situaci, kdy si v restauraci dala kompletní menu, včetně dezertu, a teď se snaží zaplatit jenom za polévku.

Nejvyšší soud začátkem června zveřejnil rozsudek, který znamenal velkou úlevu pro vládní sociální demokracii. Zrušil totiž předchozí rozhodnutí Městského soudu v Praze z března 2016, podle nějž měla ČSSD zaplatit Altnerovi, respektive jeho dědicům, téměř 338 milionů korun za jeho služby.

Kauzu vrátil Nejvyšší soud na samý začátek a zdůraznil, že jedinou podmínkou pro vznik nároku na odměnu je advokátem řádně vykonaná činnost.

„ Tvrzení budeme znova dokazovat, jen pro zajímavost, mám zhruba 60 výzev klienta k zaplacení dluhu a smluvní pokuty,“ řekl na úterní tiskové konferenci právník Altnerových dědiců Václav Veselý. „S ohledem na délku řízení je považujeme za nespravedlivé,“ řekl o rozhodnutí Nejvyššího soudu. „Zvažujeme ústavní stížnost,“ prohlásil Veselý. Altnerovi se rozhodnou ve chvíli, kdy jim bude doručeno plné rozhodnutí Nejvyššího soudu.

„Sociální demokracie oslovila více advokátů a nikdo neměl o převzetí věci zájem,“ připomněl Patrik Altner potíže ČSSD, když se snažila vymoci právo na své historické sídlo, Lidový dům v centru Prahy.

Svůj pohled na soudní spor se sociální demokracií Veronika a Patrik Altnerovi předkládají i na internetové stránce www.altner-cssd.cz.

Šéf ČSSD Jan Hamáček v reakci na verdikt Nejvyššího soudu řekl, že sociální demokraté vyplatili Altnerovi jako odměnu za právní služby 50 milionů a dalších 18 milionů zaplatili v průběhu soudního sporu věřitelům právníka.

Šéf poslanců sociální demokracie Jan Chvojka v reakci na tiskovou konferenci Altnerových uvedl, že pro obě strany by byla výhodná dohoda o smírném narovnání, ale když slyšel vyjádření Altnerových, nyní dohodu neočekává. „Pochopil jsem z vyjádření dědiců, že o to moc nestojí,“ řekl Chvojka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video