Kasl: Sbírka měla provokovat

  • 1
Veřejná sbírka na opravu Karlova mostu je podle primátora Jana Kasla reakcí na nezájem ministerstva kultury a státu o pražské památky. "Ta myšlenka vznikla trochu jako provokace vůči ministerstvu kultury, vůči malé péči státu o památky v Praze," řekl dnes primátor. Dodal, že ministerstvo kultury a stát nedává Praze v podstatě žádné prostředky na opravy památek.

Primátor si postěžoval i na to, že do městské pokladny plyne málo peněz z turistického ruchu. Z patnáctikorunového poplatku za jedno lůžko má prý Praha pouze polovinu z vybraných 30 milionů. "To je částka, za kterou se ani nevysypou koše v centru města," poznamenal.

Přitom sedmdesát procent návštěvníků České republiky míří právě do Prahy a Kasl by chtěl část peněz, které do ekonomiky přinesou, vidět i v rozpočtu města na údržbu památek. Kasl také upozornil, že od letošního roku bude mít město i nižší podíl na výnosu zdaní vybraných v Praze.

Více o sbírce na Karlův most ZDE

Magistrát dnes zveřejnil logo veřejné sbírky. Umístěno bude na všech pokladničkách, do kterých budou moci lidé přispět na opravu mostu. Kasičky mají být nejpozději do začátku října umístěny na pěti místech. Dvě mají být přímo na mostě, další v budově magistrátu, na Staroměstské radnici a v ulici Na Příkopě, případně na Betlémském náměstí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video