(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Kouzelník s vodou. Firma krajského šéfa SPD je na seznamu šmejdů

  • 197
Vysoce postavený člen hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Karel Fink má problém, který na něj před komunálními volbami vytahují jeho spolustraníci. Předsedu hnutí na Vysočině kritizují kvůli jeho firmě, kterou před šesti lety Česká obchodní inspekce (ČOI) zařadila na seznam takzvaných „šmejdů“. Dopis s varováním před Finkem koluje mezi členy SPD a dostali jej i poslanci a předsednictvo strany.

V dopise členové SPD z Vysočiny podnikání svého „šéfa“ popisují a varují před ním jako před hrozbou, která je může připravit v říjnových volbách o hlasy. „Musíme konstatovat, že jsme shledali v našich řadách člena a předsedu krajské organizace Karla Finka jako možného napadnutelného člověka,“ píší kritici v dopise.

Fink se hájí tím, že jeho firma dostala jedinou pokutu, kvůli níž se na seznamu „šmejdů“ ocitla. Jde prý o dávnou minulost, kterou proti němu vytahují bývalí členové SPD, kteří již ze strany po hádkách odešli.

„Dostali jsme jedinou pokutu, byť okamžitě 50 tisíc korun. Naše společnost je dvanáct let na trhu a má tisíce spokojených zákazníků. Toto dnes proti mě šíří členové, kteří byli odejiti z SPD po parlamentních volbách, ve kterých byli neúspěšní. Je to uzavřená minulost, já řídím velkou firmu, jsem předsedou kraje a rozhodně kandidovat v nadcházejících komunálních volbách nechci,“ říká Fink.

Drobná chyba, vysoká pokuta

Fink je majitelem a jednatelem firmy AQUA PROGRESS, která dodává úpravny vody pro domácnosti, zásobníky na pitnou vodu do firem nebo různé filtry vody. V roce 2012 ji ČOI udělila pokutu 50 tisíc korun za špatnou smlouvu, kterou firma uzavřela se zákazníkem. Proto ji pak inspekce připojila  na svých stránkách do seznamu pokutovaných firem zaměřujících se na podomní prodej a pořádání předváděcích akcí.

Peníze dostal, časopis nedodal. Kandidát SPD Čížek dluží Brnu milion

Fink dnes tvrdí, že šlo o drobnou chybu. Jeho obchodní zástupce prý použil smlouvu, jejíž znění v té době už bylo neplatné. 

Česká obchodní inspekce nicméně pokutu firmě udělila za porušení zákona o ochraně spotřebitele, konkrétně za klamání zákazníka. „Firma uvedla věcně nesprávnou a nepravdivou informaci, což vede nebo může vést spotřebitele k rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil,“ napsala inspekce ke svému tehdejšímu závěru. Firma podle ní nedostatečně informovala zákazníky o svých produktech.

Před praktikami firmy varovala dva roky po pokutě i boskovická Vodárenská společnost. Ta obcím v regionu psala, aby si daly pozor na test nezávadnosti vody ze studní, kterou v letácích nabízela právě společnost AQUA PROGRESS za 120 korun.

„Uvedená metoda slouží pouze pro orientační stanovení dusičnanů. Občan rozhodně nezíská informaci, zda voda vyhovuje pro pitné účely a je nezávadná,“ varoval výrobně-technický náměstek vodárenské společnosti Pavel Mikulášek.

Vedení SPD za Finkem stojí

Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury nebude předsedu Finka vyzývat, aby se kupříkladu vzdal své funkce. „Pan Fink za SPD pro komunální volby nekandiduje. Jeho současné podnikatelské aktivity jsou plně v souladu s platnou legislativou a nemají nic společného s nekalými praktikami,“ odpověděla mluvčí SPD Michaela Dolenská.

Fink je třetím politikem SPD, kterého kritizují spolustraníci a tvrdí o něm, že stranu může připravit o hlasy ve volbách. Prvním byl poslanec Lubomír Volný, který pronajímá v Ostravě byty sociálně slabým za vysoké nájemné, druhým poslanec Jiří Kohoutek, který poskytoval rychlé nebankovní půjčky. Právě tyto druhy byznysu SPD dlouhodobě kritizuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video