Prezident Miloš Zeman čeká na příjezd srbského prezidenta Aleksandara Vučiće....

Prezident Miloš Zeman čeká na příjezd srbského prezidenta Aleksandara Vučiće. Pražský hrad Matyášova brána. (18. května 2021) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Hrad loni utratil o téměř čtvrt miliardy více než bylo v plánu. Kvůli covidu

  • 26
Kancelář prezidenta republiky loni vynaložila ze státního rozpočtu 654,4 milionu korun, což bylo proti schválenému rozpočtu o 235 milionů korun víc. Za navýšením rozpočtu stály hlavně dopady pandemie covidu. Správa Pražského hradu loni dostala navíc 215 milionů korun kvůli propadu příjmů z turismu, pronájmu a nižšího zájmu o konání společenských akcí.

Další peníze navíc obdržela prezidentská kancelář na řešení kůrovcové kalamity v lánské oboře a na financování projektu Podpora biodiverzity a obnova krajinné struktury v Lánské oboře II.

Loňským hospodařením Kanceláře prezidenta republiky se v úterý zabýval sněmovní rozpočtový výbor. Doporučil Sněmovně, aby čísla o loňském hospodaření Hradu schválila. Prezidentský kancléř Vratislav Mynář se z úterního jednání řádně omluvil, informovala předsedkyně výboru Miloslava Vostrá. Místo něj předstoupil před poslance jeho zástupce Petr Mužák.

Rozpočet Kanceláře prezidenta republiky pokrývá kromě samotné prezidentské kanceláře také Správu Pražského hradu a Lesní správu Lány. Hrad loni využil víc než 82 milionů z nespotřebovaných výdajů z předchozích let. Na platy šlo celkem 69,2 milionu korun, na investice 74,8 milionu korun.

Prezidentská kancelář přijde o drobné, nebude na biodiverzitu v Lánech

V rámci investic směřovalo například na rekonstrukci rezidence v Královské zahradě téměř 20 milionů korun, na stavební úpravu objektů na Vikárce šlo zhruba 30 milionů. Mezi další investice patřil přesun trafostanice a vybudování nového vstupu do kolektorů za 12 milionů korun. Do obvodové ochrany Pražského hradu směřovalo na investice 544 500 korun, investice do kamerového systému stála 157 tisíc korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video