Nejvyšší soud obdržel v souvislosti se senátními volbami  pět stížností (ilustrační foto)

Nejvyšší soud obdržel v souvislosti se senátními volbami pět stížností (ilustrační foto) | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

K senátním volbám přišlo pět stížností, TOP 09 zpochybňuje prohru Moldana

  • 13
TOP 09 a čtyři fyzické osoby podaly Nejvyššímu správnímu soudu pět stížností kvůli průběhu voleb do Senátu. Dnes skončila desetidenní lhůta pro jejich podávání. Soud má na rozhodnutí 20 dní.

TOP 09 napadla volby v Praze 6, kde její kandidát Bedřich Moldan těsně prohrál v druhém kole s Petrem Bratským z ODS. Nestraník Moldan dostal o 70 hlasů méně.

Strana chce podle svého mluvčího Jana Jakoba překontrolovat 439 hlasovacích lístků, které byly okrskovými volebními komisemi označeny za neplatné.

Dalších 11 podání Nejvyšší správní soud (NSS) odložil bez projednání, protože se týkaly voleb do zastupitelstev. Případné další volební stížnosti soud odmítne pro opožděnost.

Stížnost může podat každý volič nebo politická strana, pokud považuje výsledky hlasování za ovlivněné. Při minulých senátních volbách před dvěma lety soud dostal deset stížností na regulérnost senátních voleb, žádné z nich nevyhověl.

Lhůta pro zpochybnění prvního kola komunálních voleb a senátních voleb skončila minulý pátek. Nejvyšší správní soud tehdy žádnou řádně podanou stížnost nedostal. Krajské soudy obdržely přes 120 stížností na obecní volby.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video