Diskuze

Královna Judita má po osmi stoletích tvář s pomocí 3D technologie

Před několika lety odborníci zrekonstruovali podobu nejstaršího pražského kamenného mostu z roku 1172, pojmenovaného po královně Juditě. Teď vrátili tvář i jí, manželce druhého českého krále Vladislava I. Využili k tomu fotografie lebky uložené v Národní muzeu a metodu rekonstrukce obličeje pomocí počítače.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rekonstrukce obličeje je důvěryhodná jen tehdy, pokud to lze srovnat se skutečným obrazem nebo fotkou.

Takhle to může být pravdivá podoba ale taky ne.

1 0
možnosti

Pamatuji si, že vypadala úplně jinak.

10 0
možnosti

A brblat a brblat, ať je to co je to.

0 0
možnosti

Existuje na tuhle metodu nějaká studie se slepým testem, jak moc je přesná? Jako že měli lebku člověka, o kterém věděli, jak vypadá a porovnali ji s touhle rekonstrukcí? Protože mi to přijde napůl jako věštění z křišťálové koule.

4 0
možnosti

Přesná je stoprocentně, ale pouze v tom, co je jejím obsahem. Nesmíte od takové rekonstrukce čekat nic víc.

0 0
možnosti

Ze nemela zadny kaz neni v te dobe nic mimoradneho- tehdejsi clovek mohl mit zuby ozvykane jak osmilety srnec, ale zubnim kazem netrpel- ten se rozsiril az o staleti pozdeji jako civilizacni choroba

2 0
možnosti

Z lebky nepoznáme, jestli neměla bradavici, knír nebo obočí jako Brežněv. Proto takové rekonstrukce moc neberu.

5 0
možnosti

Něco mi říká, že kdyby měla bradavici, knír a obočí jako Brežněv, nepsal by o ní kronikář Vincentius, že byla "paní vzrůstem a krásou takřka nad lidskou podobu vynikající a jakoby ratolest božskou".

Ovšem je fakt,že z tvaru lebky asi nelze moc přesně vyčíst výraz obličeje, který je vtištěn individuálním duševním životem, specifickým vývinem mimických svalů a neurologickým vývojem. Například když vlivem nemoci "zhloupnete", vaše tvář dostane jaksi prázdný či nepřítomný výraz, ale na lebce to zpětně nepoznáte, řekl bych. Ale základní typologii v hrubých rysech z té lebky zjistíte asi celkem spolehlivě.

2 0
možnosti