Blatný by neměl skončit, za krizi může málo vakcín, míní epidemiolog Beran

  • 180
Výměna ministra zdravotnictví Jana Blatného by byla škoda, svou práci dělá dobře, myslí si epidemiolog Jiří Beran. Vyzdvihl jeho komunikaci či řízení očkování. Zhoršení koronavirové situace v Česku způsobil nedostatek vakcín, uvedl Beran na CNN Prima News. Odsoudil některá vládní opatření včetně systému PES či použití neschválené ruské vakcíny Sputnik V.

O konci Blatného se mluví už déle, aktuálně po něm nejvýrazněji volá prezident Miloš Zeman. Vadí mu ministrovo „brzdění vakcinace“ a odmítavý postoj ke Sputniku. Naopak Beran Blatného hájí, výměna podle něj není na místě.

Změny ve vládě mohou přijít, ale až po sjezdu ČSSD, naznačil Babiš u Zemana

„Nemyslím si, že by pan ministr měl být odvolán. V tuto chvíli, kdy je nedostatek očkovacích látek, se snaží aspoň cílit imunizaci,“ řekl Beran v pořadu K věci na CNN Prima News. 

Ocenil také snahu o komunikaci s odborníky či praktickými lékaři ohledně vakcinace. „Zasadil se o brzké očkování lidí s chronickými onemocněními, tuto část velmi dobře řídí a je vysoce angažován. Byla by škoda, kdyby se vyměňoval,“ dodal Beran.

Ministra nyní podpořilo i prohlášení premiéra Andreje Babiše (ANO), který po pondělním jednání se Zemanem uvedl, že minimálně do konce března změny ve vládě nenastanou.

Příčinu aktuální zhoršené koronavirové situace v Česku Beran vidí v nedostatku dávek vakcín na celém území Evropské unie, nejen v tuzemsku. K dosud neschválené vakcíně Sputnik má epidemiolog výhrady. „Občané EU by měli používat léky, které jsou schváleny Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) či národními lékovými agenturami,“ vysvětlil.

Kyslíku je málo, potřebujeme nouzový stav, říká Hamáček. Hygiena předělá PSA

Covidu už u nás podlehlo přes 25 000 lidí, Beran to částečně přičítá některým vládním opatřením. Konkrétně zmínil protiepidemický systém PES. „Byl zaveden v době, kdy v Česku bylo přibližně 7 200 zemřelých. Od té doby ten systém téměř nikoho neochránil a dostali jsme se na úroveň 25 tisíc. Nepodařilo se ochránit seniory a toto je výsledek,“ řekl.

Vyčetl mimo jiné „špatnou konstrukci“ PSA, na jehož tvorbě se nepodílel žádný epidemiolog. Chybou podle Berana zpočátku bylo sledování pouze počtů nově nakažených, místo aby se kladl důraz na hospitalizované a zemřelé.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video