Policie se potýká s odchodem stovek policistů.

Policie se potýká s odchodem stovek policistů. | foto: MF DNES

Jihomoravskou policii povede od ledna Koutný

  • 1
Jihomoravská policejní správa má nového šéfa. Stal se jím dosavadní okresní ředitel zlínského regionu Bedřich Koutný. "Do funkce nastoupí v průběhu ledna," uvedl mluvčí policejního prezidia David Kubalák. Dosavadní ředitel Břetislav Břečka už dříve avizoval, že policejní řady opustí.

Vedení policie Koutného vybralo z několika adeptů. Tají ale, kolik lidí a z jakých pozic mělo o funkci zájem.

Podle informací MF DNES byl horkým kandidátem na místo ředitele nynější šéf hodonínské policie Jaroslav Přikryl. Ten dlouhá léta stál v čele brněnské policie, před pěti lety ale byl převelen.

Policii opouštějí stovky lidí
Ministerstvo vnitra se v posledních měsících potýká s velkým odchodem ochránců zákona. Například na jihu Moravy bude počátkem roku chybět přes pět set policistů.

Důvodem "exodu" je nový služební zákon, který začal platit letos 1. ledna. Kvůli němu část policistů přišla o část mzdy, protože dostávají menší peníze za svátky a mají nižší i jiné příplatky.

Další změnou je například to, že se hodnost váže na konkrétní pracovní post - pochůzkář, policejní rada a podobně. Dříve ale byli policisté povyšováni podle odsloužených let.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video