Jihlava už ví, kam investuje

J i h l a v a - Celkem 280 milionů korun investuje magistrát v letošním roce. Nejvíce peněz je určeno k přípravě a provozu jihlavského průmyslového parku a celkovou rekonstrukci budovy bývalého archivu v Hluboké ulici, která bude pak sloužit jako městská knihovna.

Další peníze, celkem 130 milionů, si vyžádá také dostavba jihlavského koupaliště. Tyto peníze se do letošních rozpočtových akcí nezapočítávají, protože si na ně Služby města Jihlavy vzaly úvěr, který budou splácet patnáct let. Celkově bude tedy magistrát letos stavět, opravovat a kupovat za 410 milionů korun.

Letošní prioritní investicí je pro jihlavský magistrát budování a získávání investorů do průmyslového parku. "Nejprve bychom chtěli dořešit vlastnictví pozemků celé zóny, to by se nám mohlo podařit do poloviny roku, a potom budeme inzerovat a jednat s českými i zahraničními partnery o podmínkách pronájmu," sdělil primátor města Vratislav Výborný.

Téměř devět milionů poputuje do zoologické zahrady, jejíž ředitel plánuje zbudovat novou příjezdovou komunikaci a patrovou hospodářskou budovu pro zimoviště některých zvířat, skladové a provozní prostory a prodejnu suvenýrů. Součástí této nové stavby bude i trafostanice, která změní zdroj elektrické energie pro zahradu.
Bezpečnost města by mělo letos podpořit zhruba osm nově instalovaných kamer.

"Právě zjišťujeme, na kterých místech bude jejich umístění nejužitečnější. Předpokládám, že během června bychom měli nové kamery zprovoznit," uvedl ředitel jihlavské městské policie Jan Frenc.

Již loni schválilo zastupitelstvo výkup pozemků fotbalového hřiště Na Stoupách, ale koupě se realizovala teprve letos. Na druhém fotbalovém stadionu na Jiráskově ulici postaví město zázemí pro hráče. Tuto investici si vyžádal Českomoravský fotbalový svaz.

Dále bude město opravovat silnice, například Husovu ulic i v centru, mosty, veřejné osvětlení, parky, budovy ... Nezapomíná se ani na řeku Jihlávku a prostor amfiteátru.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video