Jesenický tunel odmítají obce i ochranáři

  • 4
Jeseník - Jednání výboru projednávajícího dostupnost Jesenicka přineslo kategorický závěr. Změny územního plánu vyššího územního celku Jeseníky směřující k výstavbě tunelu pod Červenohorským sedlem obce i ochranáři odmítají. Nejvíce ohroženy se cítí obce Loučná a na jesenické straně hor Bělá pod Pradědem, protože u nich má tunel vyúsťovat.

"Tunel nám nic dobrého nepřinese. Chceme, aby řízení o změně územního plánu bylo zastaveno a aby bylo zahájeno projednání jiných variant dopravního spojení Jesenicka s vnitrozemím," řekl starosta Loučné nad Desnou Pavel Martínek.

Podle starosty Martínka je třeba znovu diskutovat o variantě vést po vybudování rychlostní komunikace I/44 z Mohelnice do Šumperka hlavní tranzitní tah na Polsko z Postřelmova přes Červenou Vodu a Dolní Lipku do polského Klodska. Jesenicko potom připojit mezi Bušínem a Rudou na Moravě směrem přes Ramzovské sedlo.

Variantu prosazují i ochranáři. "Silnice by tak vedla po okraji Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a ne přímo jejím středem. Tunel pod Červenohorským sedlem by způsobil nenávratné škody na jesenické přírodě. Tranzitní doprava nepomůže Jesenicku ani pro rozvoj podnikání a pracovních příležitostí, spíš naopak," sdělil Martin Míček z hnutí Sojka.

Proti tunelu jsou lidé ze Správy CHKOJ. "Vést dopravu po ubočí Jeseníků by výrazně odlehčilo centru chráněného území," uvedl šéf CHKOJ Jan Halfar.

Starostové dotčených obcí chtějí, aby se při jednání o jiných možnostech propojení zabránilo jednat za zády veřejnosti. "Zastánci tunelu svou vizi protlačovali, jak se dalo, a před nás ji položili jako hotovou věc. Nyní budeme od začátku požadovat co nejširší informovanost. Lidé musí o všem vědět hned od začátku," řekl starosta Bělé pod Pradědem Mojmír Leško.

Účastníky jednání překvapilo, že nedorazil nikdo z Okresního úřadu Jeseník ani Šumperk. "My jsme je pozvali," řekl Leško.

Okresní úřady se však brání, že o jednání nevěděly. "Žádná oficiální pozvánka nepřišla. Jinak bychom určitě vyslali na jednání svého zástupce," uvedla tisková mluvčí Okresního úřadu Jeseník Pavla Benediktová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video