Jen neděle zůstala bez teplotního rekordu

  • 27
Neděle 3. února se nakonec stala jediným dnem uplynulého týdne, kdy nepadla historická maximální teplota. Dvě hodiny po nedělním poledni totiž v pražském Klementinu naměřili "pouhých" 11 stupňů Celsia. Rekord tak zůstane zapsaný u roku 1948, kdy meteorologové zaznamenali 12,4 stupňů. Sedmý rekord v řadě nakonec nepadl.

Poslední šestý rekord dlouhé série padl v sobotu odpoledne, kdy byla o devět desetin stupně překonána hodnota z roku 1957. Meteorologové naměřili rekordních 14,9 stupně Celsia.

Současné rekordy připomínají suchý rok 1947
Nejdelší souvislé období rekordů bylo v Klementinu naměřeno v září roku 1947. Tento rok je známý jako rok katastrofálního sucha. Tehdy byly překonány rekordy u maximálních teplot devět dní za sebou, od 13. do 21. září. Dnešní rekord zařadil současné období na druhé místo.

Teplotu v Klementinu, kde se teplota měří už od roku 1775, ale podle expertů ovlivňuje i zástavba a hustý dopravní provoz v centru města.

Páteční rekord překvapil
Teplotní rekord byl překonán i přesto, že meteorologové původně předpovídali teploty pouze do jedenácti stupňů Celsia. V dalších pražských měřících stanicích na Libuši a v Ruzyni se přitom teplota pohybovala mezi 11,1 a 12,2 stupně.

Leden byl plný extrémů
Letošní první měsíc roku nebyl podle meteorologa Tomáše Ostrožlíka z Českého hydrometeorologického ústavu teplotně výjimečný. Dodal, že z hlediska klimatologie jsou tyto teploty normální. 

To, zda se už dá měsíc nějak zhodnotit, nechtěl meteorolog komentovat. Myslí si ale, že teplo z konce měsíce, kdy do Česka proudil vzduch z jihu a jihozápadu, "oslabí" hodnoty z počátku roku, kdy sněžilo a byly silné mrazy. Za výjimečné považuje vědec spíše tyto dva extrémy.

Teplo vydrží do středy

Teplo má podle odhadů vydržet až do středy. Zima se podle odborníků zřejmě vrátí v druhé polovině února.

Podobně teplo bylo v roce 1993
Podobně teplý leden zaznamenali v pražském Klementinu naposledy v roce 1993. Tehdy byla naměřena i nejvyšší lednová teplota během doby, kdy se tu teplota sleduje. Dvanáctého ledna 1993 vystoupala rtuť teploměru k 17,4 stupně Celsia.

I tehdy ale padly rekordy v několika dnech za sebou. Tomáš Ostrožlík to vysvětluje tím, že podobný charakter počasí většinou vydrží několik dní a že se tak rekordy jakoby sdružují do skupin. Starší hranice byly v "rekordním" lednu 1993 překonány například 21., 22. i 23. ledna.

Předpověď počasí

Rekordy padají celý týden
V pátek odpoledne byl rekord překonán už popáté v tomto týdnu. Ve dvě hodiny byla v pražském Klementinu naměřena teplota 12,9 stupně Celsia. To je o tři desetiny stupně více než v roce 1884. Podle pracovníka Českého hydrometeorologického ústavu se ale maximální teplota může do večera ještě zvýšit. Definitivně bude známa po deváté hodině večer.

Ve čtvrtek naměřili meteorologové v tutéž dobu v Klementinu teplotu 13,2 stupně. O sedm desetin stupně se tak posunul dosavadní rekord z roku 1948, kdy bylo 12,5 stupně.

Ve středu odpoledne bylo v Klementinu neměřeno 12,8 stupně. Do večera se teplota ještě zvýšila o tři desetiny. Nový rekord pro 30. leden tak činí 13,1 stupně Celsia.

V úterý 29. ledna naměřili v Praze 15,3 stupně Celsia. Maximum z roku 1983 bylo nakonec překročeno o 4,3 stupně. První letošní rekord padl už v pondělí 28. ledna, kdy teplota 14,1 stupně o 2,3 stupně pokořila maximální teploty z roku 1834 a 1934.

Od pondělí byly překonávány i dlouhodobé teplotní rekordy jinde v Česku. Například v Českých Budějovicích padly nové rekordy tři dny po sobě. Nové rekordy naměřili i v Olomouci, v Šumperku a Jeseníku.

Dva rekordní dny přinesl i loňský říjen
Dva dny po sobě byla maximální naměřená teplota překročena i loni na podzim. V úterý 2. října byl rekord z roku 1956 překročen o 0,9 stupně. Rtuť teploměru vystoupala na 25,8 stupně Celsia. O den později dosáhla až na 26,1 stupně Celsia. Rekord z roku 1929 byl tak překročen o 0,6 stupně.

Slunečné počasí zlepšuje náladu, hrozí ale epidemie
Teplé a slunečné počasí podle prezidenta České lékařské komory Davida Ratha zlepšuje většině lidí náladu, vytváří však i podmínky pro šíření epidemie. "Dostatek světla je příznivý pro duševní zdraví, drtivá většina lidí se cítí lépe, než když jsou třicetistupňové mrazy a celý den šero," řekl Rath.

V době, kdy se otepluje, ale nastává příznivé klima pro epidemii virových onemocnění, jako jsou kašel, rýma, teploty, průjmy, nebo i klasická chřipka. "Právě nyní je dobré zvýšit příjem vitamínů, jíst dostatek ovoce a zeleniny," doporučil jako prevenci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video