ČSSD je první, kdo nám řekl, že by s námi šel do vlády, uvedl Babiš

  • 664
Nový šéf ČSSD Jan Hamáček řekl premiérovi v demisi a šéfovi ANO Andreji Babišovi, že sociální demokracie je připravena jít do vlády s hnutím ANO. „Je to první strana, která řekla, že by s námi šla do vlády,“ uvedl Babiš. „Neřešili jsme žádná křesla, neřešili jsme žádné personálie, diskutovali jsme hlavně o programu,“ řekl Hamáček.

Sociální demokraté řekli Babišovi o usnesení sjezdu, že by ve vládě neměla být obviněná nebo trestně stíhaná osoba, ale dál to neřešili, protože se rozhodli věnovat programovým záležitostem. „Jsem rád, že jsme si nezavřeli vrátka k dalšímu jednání,“ uvedl první místopředseda ČSSD Jiří Zimola. „Mám dobrý pocit z toho jednání,“ řekl premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš.

Znovu zopakoval, že pro něj ani pro ANO není žádná jiná alternativa, než že právě Babiš bude předsedou vlády. „Až do smrti a už se mě na to neptejte,“ odpověděl premiér na dotaz jednoho z novinářů.

Rozebírali podle Hamáčka i to, kdo by měl být třetím partnerem, protože ANO a ČSSD nemají dohromady většinu. ANO má 78 poslanců, sociální demokracie 15.

„Padaly tam různé alternativy, nicméně my jsme řekli, že pro sociální demokracii je nejpřijatelnější jednání o vládní spolupráci,“ řekl Hamáček. Pro ČSSD připadá v úvahu buď obnovení bývalé koalice ještě s lidovci, pro ty je ale nepřijatelné, aby ve vládě byla stíhaná osoba, nebo tolerance komunistů. Sjezd ČSSD zakázal jakoukoli spolupráci s SPD Tomia Okamury.

„Diskuse se vedla hlavně o programových věcech. My jsme si identifikovali devět okruhů, o kterých jsme připraveni jednat,“ řekl nový předseda ČSSD. Jednání s ANO o možném vytvoření koalice bude pokračovat příští týden. Výsledky jednání bude schvalovat vnitrostranické referendum sociální demokracie po pokračování volebního sjezdu 7. dubna.

„Hovořili jsme o sektorové dani, o progresivním zdanění, informoval jsem ho, že ČSSD předložila zákon, který ruší karenční dobu, zavádí proplácení tří dnů nemocenské,“ uvedl Hamáček. Jeho strana chce také zabránit privatizaci veřejných služeb či vyšší spoluúčasti pacientů. Sociální demokracii zajímá také to, aby z České republiky neodtékalo tolik peněz do zahraničí, růst důchodů a platů.

Babiš sektorovou daň odmítl po minulých volbách, když byla ČSSD nejsilnější a vznikala koaliční vláda ČSSD s ANO a KDU-ČSL, a je proti ní stále. Sektorovou daň požadují přitom i komunisté, s nimiž také šéf ANO jedná. Podle Hamáčka ale od Babiše nepadlo při jednání na žádné téma ne.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video