Ostrými slovními přestřelkami jsou známi premiér Mirek Topolánek a poslanec David Rath.

Ostrými slovními přestřelkami jsou známi premiér Mirek Topolánek a poslanec David Rath. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Jazykovědcům se líbí jadrná mluva politiků

  • 32
Čeští politici jsou ve svých projevech často jako utržení z řetězu. Jazykovědcům se to ale líbí. Pořád je to lepší než bezpohlavní rádobyspisovné monology totalitních vůdců, shodli se na půdě Akademie věd.

Odborníci diskutovali především o úrovni českého jazyka a jeho proměnách. Řeč ale přišla i na politiky.

"Hlavní proměna – a netýká se jen politiků – spočívá v tom, že se mění monologická, totalitní společnost ve společnost dialogickou. Jen nevím, zda jsme na tento ostrý dialog se vším, co k němu patří, připraveni," říká Jiří Kraus z Univerzity Karlovy. K opravdovému dialogu podle něho patří i originalita a autentičnost.

A tak politici kolísají mezi obavou nenudit a snahou pobavit. Mistrem projevu byl podle Krause Miloš Zeman, jakkoliv tento profesor nesdílí expremiérovy politické názory. "Měl načteno, znal fakta a nebyl povrchní," říká.

Zeman přesto šokoval charakteristikou novinářů, když je po prohraných komunálních volbách v roce 1998 nazval "fekáliemi, debily, impotenty, vyžírky a idioty".

Nový směr do politické rétoriky vnesl i Václav Havel a za talentovaného řečníka považuje profesor prezidenta Václava Klause: "Nic neopomene, ani to nepříjemné." Ostatní pak ani zdaleka nedosahují jejich úrovně.

Z ostré výměny názorů politiků, při nichž leckdy padají i nadávky, si lingvisté příliš nedělají. Argumentují, že svět není jen shoda a uhlazenost. Je naopak výsledkem různých konfliktů.

"Jsem raději, když do konfliktů vidím, než když se odehrávají v zákulisí a výsledek mi sděluje usmívající se generální tajemník KSČ," dodává profesor Kraus.

Politiku nepovažují ani jeho kolegové za růžový sad a je prý vždy lepší to vědět. Ať nyní lingvisté prominou nevybíravou otázku: Mluví čeští politici v návalu emocí i jako prasata? Profesor Kraus ani nemrkne. Váhá jen okamžik: "Nevím, jak hovoří chirurgové při mnohahodinové operaci, když je nutné se odreagovat. Iluze si ale nedělám."

Vždy také záleží na tom, odkud politik přijde. Samozřejmě když má načteno, tak se vyjadřuje kultivovaněji. Potlesk lingvistů nakonec sklidilo resumé: vědomí spisovného a nespisovného jazyka by nás mělo vést ke kultivovanému vyjadřování.

. Výroky politiků

Mirek Topolánek (ODS), premiér: "Vždyť i to největší hovado má svůj strop. Vy ho nemáte." (při debatě ve Sněmovně směrem k poslanci Rathovi)

David Rath, poslanec ČSSD: "Vy jste absolutně králem všech hulvátů, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí."

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS): "Vytíráš si prdel s těma ostatníma. Jinými slovy říkáš, že tihleti si vytřou prdel s tam těma." (při prezidentské volbě na Hradě směrem k Martinu Bursíkovi)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video