Diskuze

Skromný člověk i sportovec. Před 60 lety získal český chemik Nobelovu cenu

Jen jednou se česká věda dočkala nejvyššího možného ocenění, před šedesáti lety převzal z rukou švédského krále Gustava VI. Adolfa Jaroslav Heyrovský Nobelovu cenu za chemii, přesněji řečeno za objev polarografie. Cesta k ocenění však byla trnitá.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ach jo. "Za osmnáct let pak nasbíral osmnáct nominací [...]. DÍKY druhé světové válce a železné oponě však uspěl až v roce 1959."

Co je tohle za odpornou módu? :-P:-P:-P To jsme najednou za všechno vděční? "Díky náledí jsem se vyboural a jsem teď mrzák."

Jako, článek je zajímavý, pěkný, ale co v něm má tenhle projev pologramotnosti pohledávat?

3 1
možnosti

Autor nerozumí česky :-) Je na první pohled zřejmé, že za válku se nedá děkovat. I když věta "Díky válce zbohatlo Švédsko:"

2 0
možnosti

Tedy taky jsem čekala, že článek, který začal velmi dobře, bude delší a obsáhlejší. Heyrovský by si to zasloužil. K chemii bohužel nemůžu nic doplnit, ale aspoň doplním, že na rodném domě Na Kocandě (který je dnes apartmánový dům, ale aspoň byl po strašně dlouhém chátrání rekonstruován a nespadl) má na nároží pamětní bustu a existuje i záznam z předání Nobelovy ceny Heyrovskému, viděla jsem to v TV v nějakém dokumentu, je to skoro dojemné. Možná jde najít i třeba na YouTube. Uměleckoprůmyslové muzeum má ve sbírkách oblečení, v kterém se s manželkou zúčastnili slavnostního ceremoniálu, fotografie fraku a fialových večerních šatů vyšla i v knize Česká móda 1940-1970, Zrcadlo doby.

2 0
možnosti

M64a68r31e24k 10Š94i32m33o59n

8. 12. 2019 19:58

Pokud Vás to hodně zajímá, paní Stejskalová z Ústavu fyzikální chemie udržuje celou sbírku předmětů a dokumentů o J.H. a organizuje výstavy a přednášky.

2 0
možnosti

Článek s minimální informační hodnotou. Premium.

2 0
možnosti

ale máte jej. to premium. tak proč to negativně hodnotíte?

0 1
možnosti