- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jistě a pak vám tu geniální výběrovou kávu stejně všichni všude propláchnem 15 bary vřelé vody, takže ve finále máte skoro jedno jestli je to Kolumbia X nebo Brazílie Y, to pan barista nedodal proč?
...Až tu bude kavárna, kde kafe uvaří v měděné džezvě s ručně sbíraným kávovým květem, který koncentruje veškerou esenci kávy spolu s kávovým tukem, jakožto přenašečem chuti, tak vám za ni budou lidi trhat ruce i za těch 70,-Kč v tom Turnově..do té doby nevaří kávu kavárník, ale jeho stroj a zatím mě ještě žádný, ani ten za 100 litrů nepřesvědčil, že to umí líp
Nejvíc kávy na světě se vypije ve Skandinávii .. spotřebují jí tam opravdu hodně, pije se tam převážně filtrovaná , v obchodech je na výběr neuvěřitelné množství komerčních káv vysoké jakosti v cenách cca 200 - 300 Kč za kilogram. Pokud má někdo chuť na "prémiové" kávy za nesmyslné ceny, které by chtěl prodávat pan barista, jistě i takové by našel .. ale netuším kdo a proč by takové hledal
A ještě ke kávě: Znal jsem jednoho, ten si vařil kafe v práci. To byl rituál. Zrychleně: Rozbalil kávu a podrobil zrnka kontrole. Nemilosrdně vytřídil všechna zrnka, co se mu nelíbila. Jedno zrnko vždy ochutnal. Pak odpočítal 22 zrnek. Semlel kávu v ručním mlýnku. Podle předchozí ochutnávky udržoval otáčky mlýnku mezi 34 až 46 otáčkami za minutu. Kávu uvařil. V měděné nádobě zvané džezva. Sypal jí do studené vody a třikrát musela přejít varem. Pěnu sbíral a dával do šálku. Pak slil kávu. Chutnala nadpozemsky. Šálek byl poměrně malý. Žádný lógr po dně. Opravdový labužník. Příprava kávy mu zabrala skoro hodinu. Vařil si kávu dvakrát denně. Akorát nevím, jestli se může v práci svému koníčku věnovat v současné době v takovém rozsahu jako kdysi.
To se mi moc libi co tady pisete. Jen jsem nepochopila to, ze semletou kavu sypal do studene vody a "trikrat musela prejit varem". To jako presla varem poprve a on ji odstavil, nechal vychladnout a pak ji opet uvedl do varu? ...a pak jeste jednou takto? Ja kavu nepiju, protoze me tady v USA vubec nechutna.
...a nevedel som,že "lisovanie vína" na Morave módna záležitosť. Písanie blbostí evidentne módna záležitosť je!
Nepopletl jste si clanek? Tady se pise o kave, ne o lisovani (presovani) vina na Morave.
Jasné,že káva drahšia ako 2Eu je blbosť. Na letisku v Antálii stála 3,5Eu - samozrejme že som si ju nekúpil, Holanďan za mnou keď sa dozvedel cenu,tak len neveriacky zakrútil hlavou a čelom vzad. Pán barista predsa môže predávať za koľko chce - trh by ho rýchlo "vyriešil" !
Dobrá káva není vůbec levná, konzumenti platí poměrně hodně. To, že se ty peníze nedostanou až k tomu chudákovi v Jižní Americe, co ji sbírá, je už jiná otázka.
IT služby jsou také příliš levné, měly by stát podstatně víc.
Ten pán má vážně komické názory.
no bodejd by mlade tahlo delat kavoveho plantaznika, kdyz stari prodavaji pod nakladovou cenou :D tak at tem plantaznikum plati $10 za libru a muze prodavat salek za 250 Kc, kdyz si mysli ze cesi jsou skrblici a ze mu to nekdo koupi, je to jeho volba.
Toto nemohu p. Tuček nikdy říct, sám jezdí do Itálie kde je espresso v rozmezí 1,2 - 2 euro v centru velkých měst je dnes espresso cca za 50kč to je 2eura kvalita článku opět odpovídá serveru