Europoslanec za KSČM Jaromír Kohlíček

Europoslanec za KSČM Jaromír Kohlíček | foto:  Petr Topič, MAFRA

Zemřel exeuroposlanec KSČM Kohlíček. Před dvěma roky byl na okupovaném Krymu

  • 50
Po dlouhé těžké nemoci zemřel Jaromír Kohlíček. Působil jako europoslanec KSČM a zastupitel Ústeckého kraje a města Teplice. O jeho smrti informovala politická strana na svých webových stránkách.

Komunistický politik působil v letech 1998-2004 jako poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a v letech 2004-2014 jako poslanec Evropského parlamentu. 

Ve volbách v roce 2014 byl na kandidátce KSČM na třetím místě, ale díky preferenčním hlasům jej přeskočil Miloslav Ransdorf a Kohlíček zůstal prvním náhradníkem. Po smrti Miloslava Ransdorfa ho nahradil v europarlamentu. V květnu 2019 mandát neobhájil.

Politik od roku 1998 působil nepřetržitě i jako teplický zastupitel. Naposledy uspěl i v říjnových krajských volbách v Ústeckém kraji. Pro komunistickou stranu získal jeden ze čtyř mandátů. Díky preferenčním hlasům se dostal z osmého místa kandidátky až na třetí pozici. Na ustavujícím zasedání nových krajských zastupitelů 16. listopadu však již chyběl. Slib měl složit na dalším jednání zastupitelů.

Kohlíček a senátor za hnutí Severočeši.cz Jaroslav Doubrava vzbudili vlnu nevole, když v krymském Sevastopolu v červenci roku 2018 přihlíželi přehlídce plavidel ruské černomořské flotily a setkali se s místními poslanci. Ukrajinské ministerstvo zahraničí následně protestovalo proti návštěvě české delegace na anektovaném Krymu.

Návštěvu ostře odsoudilo také ukrajinské velvyslanectví v Praze.

Kohlíček na nesouhlas reagoval slovy, že o návštěvě napíše zprávu, „aby prostí Češi poznali, že tu žijí překrásní lidé, že se jejich život mění k lepšímu“. O kauze informovala ukrajinská média.

Česká delegace, v níž podle serveru Novyj Sevastopol byli i místopředseda KSČM Josef Skála, aktivisté Jelena Vičanová, Zdeněk Pešek a Radim Litterbach a další, navštívila rovněž krymský Bachčisaraj, Jaltu a mezinárodní dětský tábor Artěk.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video