Meteorologové slibují, že v týdnu Česko ohřejí i první sluneční paprsky.

Meteorologové slibují, že v týdnu Česko ohřejí i první sluneční paprsky. | foto: MF DNES

Jaro ukáže, co umí. Příští víkend bude až 18 stupňů

  • 79
Během jediného týdne stoupnou nejvyšší teploty až o dvacet stupňů. Zatímco dnes ještě lidé mnohde mrzli, na příští víkend slibují meteorologové až 18 stupňů.

Čerstvá sněhová nadílka, která od čtvrtka zasypává hlavně horské oblasti Česka, už je zřejmě posledním vzepětím letošní zimy. Ode dneška za týden, se začátkem astronomického jara, nás podle Českého hydrometeorologického ústavu čekají mnohem příjemnější teploty.

Česko trápí vítr

přes Sněžku se hnal rychlostí orkánu

Rtuť teploměru se v polovině nadcházejícího týdne začne postupně šplhat k příjemným jarním teplotám a příští víkend vystoupí až k 15, místy i 18 stupňům Celsia.

Meteorologové slibují, že v týdnu Česko ohřejí i první sluneční paprsky. Víkend pak bude sice velmi teplý, ale oblačný. Dešťovými přeháňkami už připomene blížící se duben a aprílové počasí.

Před příchodem jarního počasí nás ale čekají ještě dva dny - pondělí a úterý - kdy se budou teploty pohybovat kolem nuly. Během pondělí zeslábne vítr, který trápil Česko celou neděli a objeví se sněhové přeháňky, v nižších polohách spadne až pět centimetrů sněhu. Na horách přetrvá výraznější sněžení až do úterní noci.

Meteorologové také varují řidiče, aby byli v pondělí opatrní kvůli náledí na silnicích. "Očekáváme, že se postupně od severu bude místy tvořit náledí," varoval meteorolog Štefan Handžák.

Na konci března se mírně ochladí

Poslední dny března by se mohlo zase mírně ochladit. Není ale třeba se obávat další zimy. Přes den bude příjemných deset stupňů Celsia, jen v noci může místy teplota klesnout pod nulu. "To se ale stává i v květnu," řekla pracovnice ČHMÚ.

Pro první dubnovou dekádu bude podle dlouhodobých předpovědí charakteristická polojasná obloha s občasnými přeháňkami. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 16 stupňů, v noci bude mezi 5 až -1 stupněm Celsia.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video