Poslední federální premiér a pozdější ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský

Poslední federální premiér a pozdější ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Zemřel poslední premiér federální vlády Jan Stráský, bylo mu 78 let

  • 82
Ve věku 78 let zemřel poslední předseda federální vlády Jan Stráský. Byl také ministrem dopravy a zdravotnictví či ředitelem Národního parku Šumava. Během své politické kariéry zasedl v České národní radě a Poslanecké sněmovně. Do roku 1998 byl členem ODS, poté přešel do Unie Svobody.

Zprávu iDNES.cz potvrdil Stráského blízký spolupracovník z šumavského národního parku Jiří Mánek. Agentura ČTK uvedla, že Stráský zemřel v domově pro seniory v pražských Štěrboholích.

Bývalý prezident a premiér Václav Klaus vzpomíná na zesnulého Jana Stráského jako na dlouholetého přítele, s nímž prožil mnoho osobních i politických událostí svého života. 

Podle něj se Stráský významně zasloužil o transformaci země po listopadu 1989. „Byl to člověk, o kterém jsem opakovaně říkal, že kdybych měl s někým sám putovat na severní pól, vybral bych si jeho,“ uvedl Klaus. 

Jan Stráský se narodil 24. prosince 1940 v Plzni. Vystudoval obchodní akademii v Plzni a následně v letech 1963–1970 studoval filosofii a politickou ekonomii na Filozofické fakultě UK.

Po ukončení studií začal pracovat ve Státní bance Československé v Plzni, později v Praze, kde při svém působení sdílel kancelář s Václavem Klausem. Od roku 1990 byl náměstkem generálního ředitele Komerční banky a byl také externím poradcem předsedy vlády ČR.

V roce 1992 byl posledním federálním předsedou vlády Československa. „Bylo to tóčo. Nikdo nevěděl, jak dlouho ještě bude federální uspořádání trvat,“ vzpomínal na léto a podzim posledního roku společného fungování státu Čechů a Slováků v rozhovoru pro Deník.

Od roku 1993 byl ministrem dopravy a poté od října 1995 usedl do křesla ministra zdravotnictví. Plzeňský rodák patřil rovněž k zakládajícím členům ODS a až do závěru roku 1997 byl jejím místopředsedou. V roce 1998 stranu opustil a vstoupil do Unie Svobody.

Po odchodu z politické scény pracoval do roku 2006 jako ředitel Krajského úřadu Jihočeského kraje. V letech 2011 a 2012 byl šéfem Správy Národního parku Šumava. Podle Deníku po odchodu do penze žil hlavně turistikou. V minulosti byl také předsedou Klubu českých turistů. Po mozkové mrtvici byl však částečně ochrnutý a chodil jen s námahou.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video