Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politici uctili Palacha. Poselství je aktuální, řekl Fiala, Pavel zmínil symboliku

  7:00aktualizováno  18:53
V úterý se píše 55 let ode dne, kdy se na protest vpádu vojsk Varšavské smlouvy zapálil v horní části Václavského náměstí Jan Palach. Jeho památku tam přišli uctít předseda Senátu Miloš Vystrčil, premiér Petr Fiala, ministři i další státníci. „Dělejme vše pro to, aby se žádný člověk nedostal do situace, kdy nevidí jiné východisko z vývoje společnosti než tragický čin,“ vyzval prezident Petr Pavel.

Pavel výročí sebeupálení Palacha připomněl na síti X, protože se nyní nachází na návštěvě Izraele. Podle něj se jednalo o „hrdinský čin mladého člověka, který se stal symbolem boje proti útlaku a nesvobodě“.

Palachovu památku v Praze v horní části Václavského náměstí uctili ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, předseda Senátu Miloš Vystrčil nebo třeba senátorka Miroslava Němcová. Politici k památníku položili květiny a věnce a zapálili svíčky.

Při pietě u pamětní desky Jana Palacha na budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) si zúčastnění znovu připomněli také nedávnou tragickou střelbu. Děkanka FF UK Eva Lehečková při ceremoniálu zmínila, že Palachova oběť otřásla lidmi, probouzela je k bdělosti a odvaze bránit principiální hodnoty. „Prosinec, který jsme prožili, námi také otřásl, zbavil nás jistoty našeho bezpečného intelektuálního útočiště, které díky stabilitě permanentního dialogu odolává vnějším poryvům,“ uvedla.

Podle Vystrčila Palach svou obětí probudil národ k tomu, aby si uvědomil, že se musí pečovat o svobodu, a jeho čin se zasloužil o přeměnu totalitní společnosti ve společnost demokratickou a svobodnou.

„Je to významný den, kdy Jan Palach probudil národ k tomu, aby si uvědomil, že nelze nepečovat o svobodu a že pokud národ žije pod tlakem a je podřízen, tak život není životem,“ řekl na pietním aktu na Václavském náměstí k uctění památky. Měli bychom si připomínat to, proč to udělal, a uvědomovat si, jak je důležitá svoboda, dodal.

„To, že se Palach k sebeupálení, k takovému děsivému činu odhodlal, bylo motorem možná pro to, že jsme už v lednu 1989 započali úspěšnou přeměnu totalitní společnosti ve společnost demokratickou a svobodnou,“ sdělil Vystrčil.

Podle premiéra Fialy je Palachovo poselství aktuální i dnes. Lidé nesmí být lhostejní k dění kolem sebe, nesmí se smířit s šířením lží a nenávisti a musí pečovat o svobodu a demokracii, řekl novinářům pod Národním muzeem.

„Smrt Jana Palacha je jednou ze zásadních událostí v naší historii. Mladý člověk přinesl nejvyšší oběť, aby vyburcoval národ z lhostejnosti. Chtěl, aby se lidé nepodvolovali zlu a lži, která se tady začala po sovětské okupaci šířit. Já si myslím, že je to poselství, které je trvalé, které nás oslovuje i dnes,“ sdělil.

Během poledne státníci také položili věnec k pamětní desce na budově Vysoké školy ekonomické a setkali se s rektorem Petrem Dvořákem a vedením školy a také se spolužáky Jana Palacha.

Čin Palacha je pro ministra školství Mikuláše Beka stále předmětem přemýšlení a výzvou k tomu, aby se znovu a znovu promýšlelo, zda svoboda je či není v ohrožení a co je možné udělat pro její udržení. „Já jsem měl to štěstí, že jsem mohl prožít polární protiklad toho, co zažíval Palach v roce 69. Já v roce 89 byl studentem Karlovy univerzity a zažil jsem ten okolní pocit svobody, který se dostavil. Na základě téhle paralely se pokouším si představit, jak velké muselo být rozhořčení, zděšení a znechucení Palacha z toho, co se dělo kolem něj,“ řekl také Bek novinářům na pietním aktu.

Sochař z Liptálu sejmul masku Palachovi, jeho vlastní náhrobek bez jména je vzkaz

Rektor Dvořák připomněl, že Palach byl i studentem VŠE. „Já bych to chtěl zdůraznit, protože mnohdy se zapomíná na to, že Jan Palach byl po dobu svých vysokoškolských studií déle studentem Vysoké školy ekonomické než Univerzity Karlovy,“ řekl. V prostorách kolejí podle Dvořáka Palach prožil velkou část svých vysokoškolských let. Kolej pojmenovala VŠE podle Jana Palacha protože si váží jeho odkazu, uvedl Dvořák. „Chceme tímhle způsobem připomínat i mladé generaci, jak je důležité si uvědomit jeho čin, za co on bojoval,“ dodal.

Studenti, akademici i veřejnost mohou v úterý uctít památku Jana Palacha v pražském Karolinu. Pět desítek mladých lidí spolu s rektorkou UK Milenou Králíčkovou tak učinilo krátce po otevření pietního místa v prostorách takzvaného Husova dvorku v 10:30.

Králíčková studentům za účast na pietě poděkovala. Zmínila lásku ke svobodě a lásku k lidem, které před 55 lety dvacetiletého Palacha k oběti života vedly.

Hrdinský nesouhlas s okupací

Jan Palach pocházel ze Všetat. Vystudoval gymnázium v Mělníku a poté začal studovat na Vysoké škole ekonomické. V roce 1968 se dostal na Filozofickou fakultu. Ve čtvrtek 16. ledna 1969 se kolem půl druhé odpoledne polil v horní části pražského Václavského náměstí hořlavinou a na protest proti okupaci vojsky Varšavské smlouvy se zapálil. Poté běžel od muzea k Washingtonově ulici, kde se ho jeden muž pokusil uhasit. S rozsáhlými popáleninami byl převezen do nemocnice. O tři dny později zemřel.

Pohřeb, který se uskutečnil 25. ledna 1969, se stal protestem proti pokračující okupaci. Smuteční průvod desítek tisíc lidí prošel z Václavského náměstí na dnešní Náměstí Jana Palacha.

„Tak to Palach nechtěl.“ Fotka skauta vyprovodila Čechy do normalizace

Palachův čin následovalo několik lidí v Československu i v zahraničí. Nejznámější z nich je asi Jan Zajíc, který se upálil 25. února 1969 rovněž na Václavském náměstí.

V polovině ledna 1989 se kolem výročí smrti Jana Palacha odehrály v Praze protikomunistické protesty, tak zvaný Palachův týden. Veřejná bezpečnost a Lidové milice protesty rozháněly obušky, slzným plynem a vodními děly. Hlídán byl i hřbitov ve Všetatech.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...