Jak Třešť o tábor přišla

V poslední době vyšel v Jihlavských listech a v Mladé Frontě článek o tom, jak Třešť přišla o tábor. Vzhledem k tomu, že máme denně několik telefonátů od rodičů i od lidí, kteří tábor v té době postavili pro sebe i pro další generace z blízkého okolí, považujeme za nutné seznámit veřejnost s pravdivou skutečností.

Tábor se začal stavět v roce 1965 tehdejším Československým svazem mládeže. V roce 1968 ČSM zanikl a Socialistický svaz mládeže, jako nástupnická organizace, převzal majetky ČSM. Tábor Dobrou Vodu konkrétně provozoval Jihomoravský podnik služeb mládeže SSM Brno.

V dubnu roku 1980 předala (darovala) tato instituce tábor Domu pionýrů a mládeže v Třešti (DPM). V té době neexistovaly žádné právní subjekty, proto byl tábor předán do majetku tehdejšího MěstNV Třešť. Hospodářskou smlouvou bylo předáno veškeré vnitřní vybavení a šest mobilních buněk.

V roce 1989 jsme chtěli rekonstruovat sociální zařízení a při vyřizování potřebných dokladů jsme zjistili, že není hospodářská smlouva o předání chaty a pozemku. Nevíme, z jakých důvodů tehdejší ředitel DPM a zástupci MěstNV tuto nemovitost nepřevzali hospodářskou smlouvou. Pokud by bývali tuto nemovitost převzali zodpovědně, nemusela tato situace nastat. Pracovníci DPM o této skutečnosti nevěděli. Bohužel, v té době by se to dalo bez problémů vyřešit, protože stále ještě existoval předávající subjekt.

Okamžitě jsme tuto věc začali řešit a zjistili jsme, že chata není zavedena v katastru nemovitostí, tudíž se jednalo o černou stavbu. Po dobu sedmi let jsme se snažili o zapsání chaty do katastrálního území a dodělat potřebné doklady. Nikdo nám však tyto doklady nechtěl dodělat. Ve článku Mladé Fronty se likvidátor FDM p. Žák a p. Novotný (zástupce ATOMu - pražské turistické organizace, která komise tuto chatu přidělila) vyjádřili, že to je blábol a pokud Třešť něco zaspala, je to jejich věc.

V Domě dětí jsou k nahlédnutí všechny písemnosti za období sedmi let, kdy jsme se snažili o získání základny. Jestli je z toho něco blábol, necháme posoudit čtenáře. O pomoc jsme žádali i senátora za náš obvod, který se nám snažil velmi pomoci. Jednal se zástupci fondu dětí, kde byl ubezpečen, že fond dětí respektuje náš oprávněný zájem o chatu a bude hledat v součinnosti s orgány státní správy řešení, které by nám umožňovalo trvale a bez výhrad provozovat letní základnu (viz originál dopisu je v DDM - 17.11.1999).

O chatu jsme se s rodiči a vedoucími kroužků starali po celou dobu. Vybudovali jsme novou studnu (1987), nový sklad a vyměnili nevyhovující starou elektroinstalaci za novou, která vyhovuje současným normám.

Několikrát jsme navštívili právnickou kancelář, kde nám bylo sděleno, že pokud není žádný majitel a o stavbu se staráme šestnáct let, může být na nás dodatečně přepsaná. Bohužel, to už nebylo možné provést, neboť v říjnu 1995 Fond dětí a mládeže bez jakéhokoliv oznámení nám zabral naši chatu jako bývalý majetek SSM.

Na Katastrálním území v Telči jsme zjistili, že Fond dětí a mládeže zapsal chatu na sebe. Podivné je, že najednou přepsání chaty proběhlo bez jakýchkoliv problémů. Nevíme, kdo provedl kolaudaci a odstranil závady v chatě, když za námi nikdo nebyl a klíče od objektu máme pouze my.

O přepsání chaty na fond dětí a mládeže jsme se dozvěděli čistě náhodně. Okamžitě jsme jeli s představiteli našeho města do Prahy, kde jsme jednali se zástupci fondu dětí a mládeže. Nám nezbývalo nakonec bohužel nic jiného, než si naší chatu od fondu dětí a mládeže pronajmout nájemní smlouvou a platit roční nájemné ve výši 24200 korun.

Vlastně za to, že jsme se o chatu s rodiči a vedoucími starali, jsme ještě fondu dětí a mládeže platili. Z fondu dětí se nikdy nikdo nebyl na chatu ani podívat. Do nájmu nám ji předávala realitní kancelář z Českých Budějovic. Ze strany Fondu dětí a mládeže jsme byli ujišťováni tím, že i když chata je napsaná na ně, nemůžeme o ni přijít, ba naopak od nich získáme finanční prostředky na větší opravy.

Od doby, kdy fond převedl chatu na sebe (i přes jejich veškerá ubezpečení), se nám ji snažil vzít. O tom svědčí i vypsání výběrového řízení před třemi lety bez jakéhokoliv upozornění nám, abychom měli možnost se do výběrového řízení přihlásit (máme s FDM nájemní smlouvu). Toto výběrové řízení se nám podařilo zastavit.

V loňském roce bylo vypsáno nové výběrové řízení, do kterého jsme se přihlásili. K přihlášce jsme nepřiložili rozsáhlý projekt o využití základny a tak byla naše přihláška z výběrového řízení vyřazena. Zarážející je, že tak velký majetek bezúplatně převádí komise od stolu, rozhoduje o něčem, o čem nic neví a to pouze na základě papírů.

Zajímalo vy nás, kdo tyto vypracované projekty kontroluje, protože na papír se dá napsat cokoliv. Ale za nás mluví to, že jsme se o základnu dvacet let starali a nedovolili jsme, aby se z chaty stalo zbořeniště. Dělali jsme to především proto, aby děti, jejichž rodiče mají výdělky na hranici životního minima, se mohly o letních prázdninách levně rekreovat, protože rodiče nám po celou dobu pomáhali.
V žádném případě nenapadáme výběrová řízení. Ty jsou jaká jsou. Ale naše chata není žádný majetek SSM, zabraný po revoluci, tudíž do žádného výběrového řízení nepatřila a o to nám především jde.

Miroslava Hamerníková
ředitelka Domu dětí a mládeže Třešť

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video