Martin Jahn

Martin Jahn | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Jahnovy dcery studují elitní školu se slevou

  • 63
Kromě předních sociálních demokratů Stanislava Grosse, Petry Buzkové a Miloše Zemana svěřil výchovu svých dcer prestižní placené škole vicepremiér Martin Jahn. Oproti svým kolegům však plné školné neplatí.

Pobočku jedné z nejprestižnějších a nejdražších škol v Česku v pražském Kamýku přišel osobně otevřít vicepremiér Martin Jahn.

Jak by také ne: jeho dvě dcery - třináctiletá Tereza a sedmiletá Klára - právě tuto školu studují.

Měsíční školné jednoho žáka tu činí přes třicet tisíc korun. Za své děti by tedy vicepremiér Jahn měl platit zhruba polovinu svého hrubého měsíčního platu: šedesát tisíc korun měsíčně. Jenže vicepremiér tolik platit nemusí.

Ředitel školy Jeremy Long, s nímž si Jahn na propagační fotografii třese rukou, jeho dcerám udělil stipendium. Čím si to Tereza a Klára zasloužily, přitom není jasné.
Škola - stejně jako Jahn - odmítá ke stipendiím uvést podrobnosti.

"Proč obě dostaly stipendium? To je otázka spíše na šéfa té školy. Prostě mají takovou politiku, myslím, že je dobré, aby tam chodily i české děti.

Já byl rád, že se ta možnost objevila poté, co jsme se vrátili z Ameriky. Stipendium obě dostaly předtím, než jsem se stal vicepremiérem," řekl MF DNES Jahn. V tu dobu pracoval Jahn jako šéf státní agentury Czechinvest. Ta má do země lákat investory.

Kolik korun měsíčně stipendium činí, a kolik tedy musí doplácet, říci odmítl. "Nějaké školné platím, nemám to zadarmo. Ale kolik to přesně je, neřeknu," dodal Jahn. Skoupé na informace je i vedení školy. "Informace ke konkrétním žákům nesdělujeme.

Neřekneme ani, jaké procento našich žáků stipendium má," uvedla mluvčí školy Alice Frišaufová. Mlčení však vyvolává značné pochybnosti. Když se totiž redaktorka MF DNES v roli matky šestileté dcery ve škole vyptávala, jak je to se stipendii, dozvěděla se, že ještě dlouho šanci mít nebude.

"Stipendia u nás mají jen nejlepší studenti, kterým je šestnáct let a připravují se na britskou maturitu," řekla jí Soňa Nováková, která má ve škole na starosti kontakt s rodiči.

Po oficiálním dotazu ze strany MF DNES už informace zněla poněkud jinak. "Máme více individuálních stipendijních programů. Závisí to na schopnostech jednotlivých dětí," řekla mluvčí školy Frišaufová.

ČTĚTE TAKÉ KOMENTÁŘ: Jahnova kašička


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video