Těžkooděnci vtrhli na izraelské turisty, spletli si je s útočníky na číšníka

  • 240
Před třemi týdny policie pátrala po skupince sedmi cizinců, kteří v Praze na Národní třídě napadli a těžce zranili číšníka. Na základě jednoho tipu provedla razii v hotelu Astoria a vyzbrojení těžkooděnci zadrželi skupinu podezřelých. Později se ovšem ukázalo, že se policisté spletli a dopadli obyčejné turisty z Izraele.

„V podvečer do našich pokojů vtrhli těžkooděnci s vytaženými samopaly, maskami, helmami a v plné zbroji. Začali nás bít a drželi nám automatické zbraně u hlav,“ popsal Aktuálně.cz zásah jeden ze zadržených Eli Gershzon.

Policisté turistům údajně roztrhali oblečení a nařídili lehnout si na zem ve spodním prádle. Podle Gershzona jim také šlapali na krky a spoutali je. Jednoho z Izraelců musela po zásahu dokonce odvézt záchranka do Nemocnice Na Františku, což novinářům doložil lékařskou zprávou.

Zatčené turisty policie před hotelem srovnala do řady a nařídila jim chytnout se za ramena a pochodovat na služebnu v Benediktské ulici, která je poblíž hotelu.

 „Není potřeba ani dodávat, že jsme pochodovali jako skupina hledaných teroristů v obklíčení těžkooděnců. Lidé na ulicích nás fotografovali a natáčeli na telefony. Bylo to ponižující a trapné,“ uvedl Gershzon.

„Po zveřejnění případu jsme dostali celou řadu poznatků k pachatelům a o místě jejich výskytu. Jeden z nich byl však mylný, což ale policisté v samotném prvopočátku nemohli tušit. Na jednom z hotelů zadrželi skupinu cizinců, kteří odpovídali popisu, ale jak se následně ukázalo, hledaní pachatelé to nebyli,“ napsal iDNES.cz mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Vyfotili se s policisty, přitom si budou stěžovat

Zadrženým mužům se policisté omluvili a celou situaci vysvětlili. Ukázali jim video z napadení číšníka a vysvětlili, že se jednalo o nebezpečné pachatele, kteří byli fyzicky dobře disponovaní, provozující bojové sporty a proto bylo rozhodnuto o jejich zadržení za využití pořádkové jednotky. „Po omluvě a vysvětlení muži celou situaci pochopili, s policisty si s úsměvem podali ruce a dokonce se s nimi na památku vyfotili. Také byli informováni, jakou cestou si mohou případně podat na jednání policie stížnost,“ dodal Daněk.

Podle zjištění Aktuálně.cz si Izraelci stěžovat budou a hledají advokáta, který je bude v Česku zastupovat. Budou požadovat prohlášení, že jejich osobní údaje nebyly po události zaznamenány v registru trestů, oficiální vysvětlení zásahu, a písemnou omluvu. 

„Do současné doby nedisponujeme žádnou informací, že by stížnost podali,“ napsal v úterý Daněk. Nicméně postup policistů kontrolní orgány prověřují.  K celé věci nutno dodat, že o celém zákroku byl informován státní zástupce a policisté komunikovali i s ambasádou.

Skutečné pachatele útoku policie zadržela až na pražském letišti Václava Havla. Bylo to sedm turistů z Nizozemska (více v článku Policisté na letišti zadrželi cizince). Soud pak třem z nich udělil podmíněné tresty za výtržnictví a na pět let je vyhostil z ČR. Dva hlavní aktéry poslal do vazby (více v článku Dva Nizozemci ve vazbě, tři soud vyhostil).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video