IPB trochu jinak

Jsem překvapen širokou diskusí kolem konce IPB, ale dívám se na konec v souvislostech jinak. Jaký je rozdíl mezi všemi bankami, které na našem trhu byly a jsou? Jenom v počtu jejich klientů. Vláda a ČNB se veřejně zaštiťují problémem tří milionů vkladatelů a jejich zájmem je ochránit, ale kde je hranice tohoto počtu respektive zájmu politiků a ČNB je mi záhadou.

Zřejmě 70tis. vkladatelů poslední zkrachovalé Moravia banky je ještě malý a nezajímavý,
ale počet vkladatelů bývalé Agrobanky už zase ano. Vadí mě ta nerovnost, ale je určitě podložená zákonem o bankách a plně v moci ČNB, která prostřednictvím Bankovní rady (údajně nepolitické) rozhoduje o bytí a nebytí  konkrétních lidí, firem a institucí. Opravdu by mě zajímal tento metr, protože obecně nejde o počet vkladatelů, ale o stejné posuzování shodného případu. I proto, že všichni zúčastnění veřejně vystupovali tak, že chtějí mířit především na vlastníky bank a ne na střadatele.

A rozhodování o prodeji do vlastnictví ČSOB? Také zvláštní, když hovoří opět vláda i ČNB o IPB, která ovládala třetinu ekonomiky a prodává jí do nového kolosu, který tímto bude ovládat téměř polovinu ekonomiky. To znamená, že byla vytvořena nejbezpečnější banka v republice - kdyby se v ní cokoliv stalo stát i ČNB rychle dorovnají její ztráty, aby ČSOB neohrozila ekonomiku.

 A vynikající nápad Komerční banky již o víkendu půjčit IPB volné peníze? Představte si, že jednou stranou do IPB vjíždí vůz s penězi a z východu odchází vkladatel s vyzvednutými penězi, které jde uložit na nový účet do Komerční banky a opět vyjíždí auto se stejnými penězi. A za tento kolotoč Komerční banka účtuje obchodní přirážku ručenou ČNB i státem - lepší obchod neexistuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video