Na zlepšení kvality v života v regionech je 117 miliard korun, řekl Bartoš

  • 59
Na obnovu poničeného veřejného majetku či obnovu infrastruktury cestovního ruchu po požáru v Národním parku České Švýcarsko by mohlo ministerstvo pro místní rozvoj vytvořit program v řádu 100 milionů korun. Z integrovaného regionálního operačního programu pro období bude možné spolufinancovat i pořízení speciálního letadla uzpůsobeného na hašení požárů.

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš v pátek představil integrovaný regionální operační program (IROP) pro období 2021 až 2027, v jehož rámci může Česká republika využít 4,8 miliardy eur, tedy 117 miliard korun. „Půjdou na zlepšení kvality života obyvatel v celé České republice,“ řekl Bartoš.

Ministerstvo už podle Bartoše zpracovává analýzu, jak v Hřensku zmírnit dopady požáru. Možností je vyčlenit finance z programu na pomoc obcím postiženým v loňském roce přírodními katastrofami, především pro obce zasažené lokálními povodněmi na Děčínsku a v Libereckém kraji, na které ministerstvo získalo v letošním rozpočtu navíc 700 milionů korun. „V mém odhadu, když jsem se na to podíval, tak vidím, že zhruba sto milionů by bylo možné na začátek použít,“ řekl v pátek Bartoš.

Dvě třetiny peněz do méně rozvinutých regionů

Dvě třetiny prostředků z prostředků IROP půjdou do méně rozvinutých regionů. Peníze zamíří do projektů v oblastech jako je integrovaný záchranný systém, zelená infrastruktura měst a obcí silnice II. třídy, vzdělávací infrastruktura, sociální služby a bydlení, zdravotnictví, památky, veřejná infrastruktura pro cestovní ruch.

„Na zelenou infrastrukturu půjde 13,8 miliardy korun,“ řekl artoš. Již na konci července byly podle ministra pro místní rozvoj vyhlášeny první výzvy na podporu knihoven. Na knihovny pro méně rozvinuté regiony je určeno přes 528 milionů korun.

Bartoš dostal také otázku, jestli by případně z evropských fondů bylo možné financovat speciální letadlo na hašení požárů. „Ano. Programy evropské komise už přispěly na nákup policejních vrtulníků,“ řekl Bartoš. Ředitel odboru pro Integrovaný regionální operační program Rostislav Mazal dodal: „Byť se to zdá být smělé, tak i na tuto specializovanou techniku evropské fondy jsou.“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video