Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková (17. května 2019)

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková (17. května 2019) | foto: Petr Topič, MAFRA

Trikolóra tvrdí, že vnitro chystá větší ochranu migrantů, Hamáček to popřel

  • 562
Před novelou azylového zákona, kterou připravuje ministerstvo vnitra, varuje hnutí Trikolóra. Tvrdí, že povede k rozšíření práv migrantů. Vyšší standard ochrany pro uprchlíky nemá umožnit jejich vyhoštění, jestliže existují důvody se domnívat, že jim v jejich zemi hrozí vážné nebezpečí. Ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD intepretaci Trikolóry odmítá.

„V důsledku tohoto legislativního návrhu by došlo k rozvolnění institutu strpění cizince,“ řekla na tiskové konferenci poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková, která kvůli tomu bude interpelovat ministra vnitra Jana Hamáčka ze sociální demokracie.

Trikolóra tvrdí, že chystané rozšíření standardu strpění neumožní ani v případě nebezpečných migrantů jejich vyhoštění.

„K vyhoštění těchto osob podle návrhu zákona nemůže dojít, pokud jsou důvody se domnívat, že by mohly být vystaveny trestu smrti, mučení nebo jinému nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestu,“ uvedla Majerová Zahradníková. Takovou změnu pravidel považuje Trikolóra za alarmující a podle hnutí by o ní měla proběhnout celospolečenská diskuse.

Rozšíří se podmínky pro neudělení azylu, namítá ministr vnitra

„Kdo spáchá závažný trestný čin, nedostane v ČR azyl. Vnitro připravilo novelu azylového zákona, která zpřísňuje pravidla a urychluje možnost odejmutí azylu,“ vidí diametrálně jinak návrh novely azylového zákona ministr vnitra Hamáček.

Ministerstvo vnitra v tiskové zprávě oproti tvrzení Trikolóry uvedlo, že nově nebude muset země udělit azyl člověku, který sice důvody pro udělení azylu formálně splňuje, a nelze ho tedy vrátit zpět do země původu, současně se však dopustil vážného zločinu.

„Novela znamená zásadní zrychlení návratu migrantů do jejich zemí poté, kdy se tamější situace uklidní. Strpěné osoby bude možné navracet hned, nemusí se řešit odejmutí statutu azylanta, které by se mohlo protáhnout na roky. Pokud v Česku požádá o azyl cizinec, který spáchá například loupež, a přesto by měl jinak nárok na azyl, nově mu azyl udělen nebude,“ uvedl Hamáček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video