Městský soud v Praze se v úterý zabýval kauzou Samera Shehadeha, bývalého...

Městský soud v Praze se v úterý zabýval kauzou Samera Shehadeha, bývalého pražského imáma, jeho bratra a švagrové. Trojice čelí obvinění z účasti na teroristické skupině, z podpory a propagace terorismu a z financování terorismu. (7. ledna 2020) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Bývalý pražský imám je pro rodinu velkým zklamáním, řekl u soudu jeho bratr

  • 191
V kauze bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha svědčil i jeho bratr Abdullah, který žije v Irsku. O Shehadehovi a jeho dalšímu bratrovi Omarovi řekl, že oba jsou pro jejich rodiče velkým zklamáním a sám se s nimi již vůbec nestýká.

Bývalý pražský imám ani jeho bratr, kteří jsou obžalovaní z terorismu, nepocházejí z nábožensky založené rodiny, ani nebyli vychováni jako věřící muslimové.

Hlavní líčení s trojicí, které za účast na teroristické skupině a financování terorismu hrozí v případě odsouzení až patnáctileté vězení, pokračovalo ve středu za přísných bezpečnostních opatření. Bývalého imáma přivedla do jednací síně stejně jako předchozího dne ozbrojená a maskovaná eskorta vězeňské služby. Její členové pak zůstali v místnosti po celou dobu jednání. Shehadehův bratr a žena, kterou si podle muslimského práva šaría vzal, jsou souzeni jako uprchlí.

Sámer Shehadeh se podle výpovědi svého bratra začal o islám zajímat zhruba v 18 letech, poté šel náboženství studovat do Saúdské Arábie. Omar se radikalizoval ve Velké Británii, kam odjel studovat na vysokou školu. „Zahodil celou svou budoucnost,“ řekl čtyřiatřicetiletý Abdullah novinářům. 

O bratrově cestě do Sýrie podle něho nikdo z rodiny nevěděl. V jednací síni doplnil, že až po několika dnech od odjezdu dostala matka dopis, že je v Sýrii. S tím, že se přidal k teroristické organizaci Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie) se prý netajil.

„Vím, že už jim nikdo nevyvrátí, že to, co dělají, je správné,“ uvedl Abdullah na adresu svých bratrů. Podobně se vyjádřil v pondělí i bývalý imám, který se přiznal, že Omarovi a jeho ženě Fátimě Hudkové pomohl vycestovat do Sýrie a k teroristické organizaci se připojit. Své jednání však nepovažuje za trestné, prohlásil.

Opustil islamisty, učí angličtinu

Osmadvacetiletý Omar podle svého bratra již Džabhat Fatah aš-Šám opustil, v současné době učí v Sýrii angličtinu. Alespoň tak to napsal před více než rokem své matce. „Myslím, že mu nevyhovovalo, že je organizace politická, a ne čistě náboženská,“ dodal po skončení jednání Abdullah. 

Uvedl, že s bratrem v kontaktu není, naposledy s ním komunikoval po smrti jejich otce před půl rokem. Na internetové aplikaci Telegram však kontroluje, že je bratr stále naživu.

Bývalý pražský imám: Pomohl jsem bratrovi a švagrové přidat se k islamistům

Shehadeh podle obžaloby pomohl svému bratru Omarovi, který se rozhodl aktivně zapojit do ozbrojeného konfliktu proti syrské vládě. Dal mu instrukce, jak se dostat do Sýrie, vybavil ho kontakty a zajistil mu cestu a peníze. Omar se dostal do Sýrie v listopadu 2016, absolvoval výcvik zacházení se zbraněmi, výbušninami a v taktice boje. Organizace ho pak vybrala, aby cvičil další bojovníky.

Bývalý imám později bratra přes internet oddal s Hudkovou a pomohl jí se za manželem dostat. Hudková pak zajišťovala svému muži zázemí, morálně ho podporovala a cvičila s ním ve zbrani. Sama se označovala za mudžáhida (svatého bojovníka) a teroristku. Bývalý imám zároveň podle obžaloby přes zprostředkovatele, v jednom případě přes Hudkovou a svého bratra, posílal teroristické organizaci peníze.

O Hudkové k soudu přišel vypovídat muž, který byl podle islámského práva po dva roky jejím manželem. Uvedl, že měla velké psychické problémy, pocházela z neutěšených rodinných poměrů a za každou cenu chtěla vycestovat z České republiky. Další případný svědek by měl v případu vypovídat až za měsíc. Předsedkyně senátu Kateřina Radkovská jednání odročila na 10. února. Státní zástupce chce vyslechnout muže, který má přímé informace o působení teroristické organizace v Sýrii.

Shehadeh je od listopadu 2018 ve vazbě. Byl dopaden v Jordánsku. Z Česka odešel, protože už věděl, že se chystá jeho stíhání. Bývalý pražský imám se ocitl v hledáčku tuzemských tajných služeb a policie už před lety kvůli obavám z radikalizace. Podezření vyvolala například výzva určená jeho souvěrcům, aby se neúčastnili akce proti terorismu spolu s křesťany.

Někdejší pražský imám Shehadeh studoval v Saúdské Arábii. Po návratu byl zvolen pražskými muslimy do čela Muslimské obce v Praze. Odtud později kvůli vzájemným sporům odešel. Další zástupci muslimské komunity se pak od něj veřejně distancovali.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video