"Společnost tak dává najevo, že vlastně za nějaký čas ani vražda není nic strašného."

"Společnost tak dává najevo, že vlastně za nějaký čas ani vražda není nic strašného." | foto: David Votruba, iDNES.cz

Vrazi mají sedět

  • 9
Na svobodu byl propuštěn devítinásobný vrah Christian Klar, člen německé levičácké teroristické skupiny Frakce rudé armády. Klar strávil ve vězení, kam byl na doživotí odsouzen za devět vražd, šestadvacet let. O jeho propuštění rozhodl letos v listopadu vrchní zemský soud, podle kterého nehrozí, že se Klar vrátí k terorismu.

Vidíme, jak pouze jeden z cílů trestu je povýšen na cíl jediný, a všechny ostatní složky trestu jsou zanedbány. Soudce zemského soudu se soustředil na ochranu společnosti a jeho rozhodnutí o propuštění teroristy bylo vedeno úvahou, zda vrah ještě může ohrozit lidi.

Zda se ještě může vrátit ke své zločinecké, teroristické minulosti. A to zjevně nemůže, je jiná doba, nemá zázemí a i ten třídní boj, který Frakce hlásala, trochu vyčpěl. Společnost je tedy v klidu. Přesto to podle mého soudu neznamená, že by měl být vrah propuštěn na svobodu.

Trest kromě ochrany společnosti a pokusu o nápravu jedince, který se provinil, má ještě jeden rozměr, rozměr explanační. Trestem nad vrahem či teroristou společnost vyjadřuje svoje (až rituální) odvržení, odmítnutí činu, za který je zločinec trestán.

Je nejspíše pravda, že Klar po šestadvaceti letech kriminálu už nebude dál vraždit. Jeho vraždy z doby minulé však nejsou ani po těch letech, co od nich uplynuly, o nic méně zavrženíhodné a odsouzeníhodné. Přesto je Klar najednou venku.

Společnost tak dává najevo, že vlastně za nějaký čas ani vražda není nic strašného. Přitom partneři, děti a příbuzní Klarem zavražděných lidí dosud žijí a dosud jim ti, které vrah připravil o život, chybí.

Přesto společnost výrokem soudu svou klatbu nad činem a jeho pachatelem ruší a zmírňuje. Propuštění Klara je proto podle mého soudu nejen chybou, ale přímo výsměchem všem příbuzným obětí, které zavraždil - byť už před šestadvaceti lety.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video