Čínský režim je nesportovní. Lepší soupeři jsou zavřeni a mrzačeni.

Čínský režim je nesportovní. Lepší soupeři jsou zavřeni a mrzačeni. | foto: Reuters

Škoda, že jim olympijský ohýnek nezhasl

  • 13
Protibetští aktivisté se během zapalování olympijského ohně pokusili přerušit projev prezidenta organizačního výboru her. S něčím takovým organizátoři pochopitelně počítali a narušitele zpacifikovali. A to zřejmě není všem dnům konec.

Zatímco běžný Číňan, pokud ho kvůli olympijským stavbám někam nevystěhovali, může na hry ve své zemi cítit hrdost, od šikanovaných Tibeťanů lze něco takového těžko očekávat. A co lze očekávat od nás? Máme se podílet na obrovském divadle, které pozvedne prestiž režimu porušujícího lidská práva?

To záleží na tom, za co olympiádu pokládáme. Pokud ji budeme brát realisticky, totiž jako jednu z forem globálního byznysu, herní pole farmaceutických firem a velkolepý zájezd pro nesčetně světových politiků, tak by nám to mohlo být jedno.

Ale vezměme olympijské šéfy za slovo a předstírejme, že máme společné ideály.

Ve sportu by měl – aspoň teoreticky – vyhrát ten lepší. Doping a podvod nejsou povoleny. Režimy, jako je ten čínský, jsou však dost nesportovní. O místě na slunci tam nerozhoduje kvalita, ale moc. Volná soutěž osobností v politice a soupeření myšlenek před zraky veřejnosti se nepřipouštějí.

Dovede si někdo představit hry, kde je předem rozhodnuto o vítězi? A soupeři jsou zavřeni či zmrzačeni? Co ve sportu nelze, aspoň otevřeně, je v autoritativních režimech součástí všedního dne.

Škoda, že jim ten ohýnek v Řecku nezhasl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video