Rubrika glos Jiřího X. Doležala

Rubrika glos Jiřího X. Doležala. Konopná oprátka JXD. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Nechte rypadla jet dál!

  • 16
Třicet aktivistů hnutí Greenpeace protestovalo ve čtvrtek proti rozšíření uhelného lomu ČSA u Horního Jiřetína na Mostecku. Vyvrcholením demonstrace, při které vnikli na soukromý pozemek a pohybovali se po území, na kterém hrozí masivní sesuvy uvolněné půdy, bylo zablokování cesty obřímu velkorypadlu, kterému se demonstranti postavili do dráhy.

Obsluha čerpadla, která demonstranty vstupující pod rypadlo viděla, stroj zastavila, aby greenpeasáci nedošli k úhoně.

Tento čin je třeba chápat jako hrubý pokus omezit ústavně zaručená práva zelených aktivistů. Greenpeace dali svým pohybem v areálu lomu jasně najevo, že rezignují na všechny předpisy zajišťující bezpečný pohyb po lomu.

Dali jasně najevo, že demonstrují svůj názor, za který jsou ochotni nejen bojovat, ale také umírat pod kusadly rypadla.

V momentě, když tato jejich ušlechtilá oběť měla být realizována, v momentě, kdy se měl bagr zakousnout do jejich těl, dělníci z lomu zbaběle ukončili provoz, a protest tak nemohl vyvrcholit.

V demokratické společnosti by měl mít každý právo vyjádřit svůj názor všemi prostředky, které nenarušují svobodu okolí.

A aktivisté svobodu obsluhy stroje nijak neohrozili, dělníkům na rypadle by se nebylo nic stalo, ani kdyby nechali stroj demonstranty rozválcovat.

Proto lze jejich čin - vypnutí rypadla - chápat jako útok na demokracii a omezení svobody projevu aktivistů.

Nikdo by neměl mít právo narušovat svobodu projevu druhého a bránit mu svobodně vyjádřit svůj názor, případně svobodně obětovat vlastní život na oltář přírody.

Proto věřím, že při příštím pokusu o zablokování rypadla nechají dělníci stroj běžet dál a umožní Greenpeace protest dotáhnout do konce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video