Diskuze

Generace vychovaná v úzkosti. Co pojí Husákovy děti, letošní padesátníky

Jakou činností Češi nejčastěji trávili volný čas v roce 1973? Zdá se, že milováním. Následující rok se narodilo nejvíc dětí v historii a tento rekord nebyl nikdy překonán. Z miminek s rokem narození 1974 jsou letos padesátníci.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RS

Ten pán, co to napsal, nemá pravdu. Pojem Husákovy děti se vztahuje na roky 1965 až 1975. A ne na 3 roky, jak tu píše. A je to proto, že začaly rodit ženy které se narodily po válce.

1 2
možnosti
Foto

Obávám se, že se mýlíte. V roce 1965 nemel Husák žádnou významnou vládní, ani stranickou funkci. Není tedy důvod to pojmenování vztahovat už od toho roku.

6 1
možnosti
PM

P18e14t79r 87M80a71c24h

11. 3. 2024 19:57

Co se týče rozdílu výchovy dětí, zaznamenal jsem spoustu výmluv na sociálku. Jenže se sociálkou to nemá co dělat. Důvody jiné výchovy jsou úplně jinde. A) dříve bylo rodičům kolem osmnáct až 30 let let, dnes kolem 30 až 45 let a to je podstatný rozdíl. To dříve býval věk prarodičů. B) Jsou dnešní rodiče mnohem línější, pohodlnější a chtějí se bavit. C) Obrovská rozvodovost, hádám že v normální stabilní rodině dnes žije tak 25 % dětí. Tehdy to bylo hádám přes 90 % dětí.

13 1
možnosti
PM

P62e49t23r 73M50a51c87h

11. 3. 2024 19:34

Já jsem husákovo dítě, mým dětem je 9 až 15 let a nejsou to žádné křehké květinky, makají mnohem tvrději než já. Ta psycho(pa)tická generace, to nejsou naše děti, to jsou děti našich předchůdců, kteří dospívali za bolševika v normalizaci.

3 6
možnosti
RS

No jestli jste husákovo dítě, tak jste si dal na čas s těmi dětmi. Já jsem taky husákovo dítě, ale děti už mám dospělý.

7 0
možnosti
Foto

My jsme nebyli nějaká movitá rodina, nikde jsme neměli tlačenku. Táta byl nástrojař, máma zdravotní sestra. Já ročník 59, brácha 72. Nepamatuji si, že bychom kdy trpěli nouzí. Jasně, že jsem se chodíval dívat do tuzexu na kotoučák TEAC a foťák Nikon F4. Ale hudby jsem měl vždy dost, každou druhou neděli jsem jezdil do Ostravy na černou burzu pro zapečetěná elpíčka. Dokonce jsem tam byl jednou zatčen. Fotil jsem pesixem a u toho jsem vystudoval ekonomiku a fotografii. Byl jsme členem Jazzové sekce. O nějaké úzkosti, že něco nebude nebo že něco nestihnu koupit, nedej bože, že budu muset stát dvacet minut ve frontě na banány, nemůže být ani řeč. Vtip je v tom, že nás s bráchou, a na bráchově výchově jsem se já podílel docela dost, rodiče vychovávali tak, že nemůžeme mít, co chceme a že naše životní požadavky musí být menší, než náš příjem. Ať kapesné, prachy z brigád, později ze mzdy. Byli jsme spíš vedeni, především mámou, k vědění a k vlastní tvorbě. Výtvarné, písemné. A stejně tak vedeme s manželkou našeho syna. Vlastně už ne, už bydlí sám a má se dobře. Protože se vzdělává a v práci je dobrý. Zkrátka, měl jsem intenzívní koníčky, které přetrvávají dodnes. Bylo to tak za komančů a je to tak dnes. Kdo nemá koníčky a nic netvoří, má čas na blbosti a na úvahy o tom, že ten má to a tam ten ono, jen já to nemám. Každá doba má něco. Tenkrát jsme nemohli cestovat na západ, zato jsme prošlapali celou republiku, Polsko, do Uher jsme jezdívali na bigbít do Budapešti. Furt bylo co dělat. Jasně, že nás nemožnost cestovat ven štvala, ale to neznamenalo, že se z toho budeme hroutit. Dnes můžete jet kamkoli, ale na rozdíl od devadesátek, kdy byly Evropa ještě v pořádku, je tomu dnes jinak. Dnes si v noci projí Djurgarden nebo Paříž, to si říká o okradení, znásilnění nebo rozbití huby. Děkuji, devadesátky byly senzační, dnešek je taky senzační, ale člověk se musí přizpůsobit. Stejně, jako v padesátých letech nebo za doby normalizace. Článek považuji za velmi nepřesný.

17 2
možnosti
MJ

S tvým bráchou jsem seděl v jedné lavici a mohu potvrdit.

2 0
možnosti
EH

Autorka má pořádný hokej v číslech a těch generacích, zřejmě studovala až po listopadu 1989, kdy školství a nároky na studenty, kteří nám údajně vybojovali svobodu neuvěřitelně klesly. Ve skutečnosti se komunismus rozpadl sám, za pomoci estébáků jako Babiš, kteří si chtěli rozdělit státní podniky mezi sebou.

Nikdy nebylo v populaci tolik lidí s několika tituly (Fiala jich má pět) ale nějak to na výsledcích není vidět. Nebýt zahraničních montoven, tak je životní úroveň v Česku dost tristní. A nejnovější generace je zase o level dolů. Zato toho vědí hodně o tzv. "evropských hodnotách", bludech šířených neziskovkami za peníze z Bruselu. Indokrinovani nesmysly jsou dnes mladí podobně jako svazáci v 50. letech. Díky EU, budoucnost tako generace nemá, proto ta úzkost, dobře to tuší.

17 9
možnosti
Foto

Evžene, to je naprosto přesné. Podepisuji se pod to a dávám +.

7 4
možnosti
MJ

To jsou kecy! Za nás v reklamních časopisech nepózovaly škaredé čerňošky a čerňoši. Za nás byly dvě pohlaví - mužské a ženské. Za nás platila domluva na schůzku - dneska se domluvíte, dojdete na smluvené místo a 2 minuty před schůzkou dostanete buď omluvnou SMS, nebo odklad o 1,5hodiny. Celá doba se zk..zkazila - dnes znovu musím dětem vysvětlovat pravdu a důrazně jim říkat, že to nesmějí ve škole opakovat. To jediné se od dob mého dětství nezměnilo. Svoboda nám protekla mezi prsty a ani jsme si nevšimli, že mizí. 52 let - mládí v pozadí a do důchodu daleko

17 6
možnosti
PM

P68e11t78r 73M20a46c13h

11. 3. 2024 19:38

Pravdu můžete děfem říkat pořád a bát se nemusíte. Vy jim asi říkáte lži, jednou to vaše děti prokouknou.

3 10
možnosti
MB

Bože můj, to je slátanina.

18 2
možnosti
MN

A přitom když najdete na třeba Facebooku starou fotku, kde je všechno otřískaný, rozbitý cesty, smrad z aut, fronty v obchodech, tak nejvíce reakci je typu: To byla krásná doba, ještě bez stresu

19 2
možnosti
RV

Smrad z aut? To je snad dneska ne, dnes je mnohem více aut než dřív... A ano, byla to krásná doba, krásné dětství v 80 letech. A hlavně nebyli žádní bezdomovci a tolik feťáků všude na veřejnosti...

9 21
možnosti
ZM

mám nutkavý pocit, že ten článek čtu už podruhé - v krátké době...

2 0
možnosti
PK

S něčím se dá souhlasit, nicméně většina je dle mého pohledu (ročník 1972) je dle mého názoru mimo....

10 2
možnosti