Náčelník generálního štábu Karel Řehka na konferenci Vnitřní bezpečnost a...

Náčelník generálního štábu Karel Řehka na konferenci Vnitřní bezpečnost a odolnost státu. (29. května 2023) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Rusko míří ke konfliktu s NATO, s naší účastí od první chvíle, varuje Řehka

  • 1497
Rusko podle náčelníka generálního štábu armády České republiky Karla Řehky směřuje ke konfliktu se Severoatlantickou aliancí a Česko by se od první chvíle aktivně konfliktu účastnilo. „Válka mezi Ruskem a NATO je možná, není nemožná,“ varoval na semináři Vnitřní bezpečnost a odolnost státu ve Sněmovně.

„Rusko je na trajektorii konfliktu s Aliancí. Pokud by válka vypukla, od první chvíle jsme aktivním účastníkem,“ prohlásil Řehka. Zásadní k tomu, aby se zabránilo takovému scénáři, je podle něho příprava a odstrašení. Armáda se snaží připravit se na konflikt vysoké intenzity.

Řehka zdůraznil, že pokud by válka vypukla, velký díl armády by odjel bojovat v souladu s aliančními plány. Úkoly by se ale musely plnit také v Česku, které je tranzitním koridorem ze západu jak do Polska a do Pobaltí, tak na jihovýchod k Černému moři.

„I když boje budou probíhat mimo území České republiky, my musíme ochránit náš vzdušný prostor a občany,“ podotkl Řehka. Česká republika by musela zajistit armádní přesuny a přelety, místa soustředění, skladovací prostory či bezpečnost kritické infrastruktury.

Obáváte se, že směřujeme ke konfliktu s Ruskem?

celkem hlasů: 13990
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 10. června 2023. Anketa je uzavřena.

I s ohledem na zkušenosti z nynější ruské vojenské invaze na Ukrajinu Řehka zdůraznil potřebu odolnosti státu a odbourávání zranitelností a závislostí a varoval před závislostí na Číně v telekomunikacích.

„Není čas si lakovat věci na růžovo,“ reagoval na Řehkovo vystoupení ve Sněmovně předseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček z ODS.

Šéf civilní kontrarozvědky BIS Michal Koudelka varuje před tím, že se Rusko bude snažit využít všech prostředků, včetně působení páté kolony u nás, aby zabránilo schválení česko-americké obranné smlouvy (DCA) v obou komorách českého parlamentu.

Koudelka varuje před činností páté kolony Kremlu kvůli smlouvě s Američany

Smlouvu DCA schválila vláda a minulý týden ji v USA podepsala ministryně obrany Jana Černochová z ODS. DCA má usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku, upravuje jejich právní postavení v případě, že by zde plnili úkol. Její součástí je také seznam vojenských zařízení a prostorů české armády, které budou moci ozbrojené síly USA za předem dohodnutých podmínek využívat. Tato zařízení a prostory zůstanou i nadále plně v českém vlastnictví. Smlouvu DCA či její ekvivalent má s USA většina ze zemí NATO.

Příchod uprchlíků před válkou nezhoršil bezpečnostní situaci v zemi, říká náměstek

„Bezpečnostní situace v ČR je dlouhodobě velmi stabilní,“ řekl brigádní generál Tomáš Kubík, náměstek policejního prezidenta. Nezměnil to podle něj ani příchod stovek tisíc uprchlíků před Putinovou válkou z Ukrajiny.

Před tím, že než Rusko napadlo Ukrajinu celoplošnou válkou v únoru 2022, bylo v Česku 2,1 procenta trestných činů pácháno občany ukrajinské národnosti, nyní je to 4,2 procenta trestných činů. „Zatím jsme nezachytili žádné zásadnější bezpečnostní hrozby,“ řekl Kubík.

Ukrajinci podle něj v Česku čelí podvodům v online prostoru. V souvislosti s jejich trestnou činnosti naopak zmínil padělání a pozměňování veřejné listiny, což se týká hlavně ukrajinských řidičských průkazů.

V Česku bylo k 1. dubnu 325 742 uprchlíků před Putinovou válkou z Ukrajiny s dočasnou ochranou, což jim umožňuje přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, ke vzdělání či na trh práce. Číslo zahrnuje ty, kteří do konce letošního března požádali o prodloužení dočasné ochrany ještě o rok, i ty, kdo o ni požádali nově. Dvě třetiny uprchlíků jsou ženy, téměř 30 procent děti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video