Rybník nad Bohunicemi není jediný, který kvůli povodním hrozí protržením. Hasiči museli zpevňovat i hráz rybníka Bělotín na Novojičínsku (na snímku).

Rybník nad Bohunicemi není jediný, který kvůli povodním hrozí protržením. Hasiči museli zpevňovat i hráz rybníka Bělotín na Novojičínsku (na snímku). | foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Hráz rybníka nad Bohunicemi na Prachaticku hrozí protržením

  • 9
Hráz rybníka nad Bohunicemi na Prachaticku narušily přívalové deště a další srážky by už nemusela vydržet. Technika se ale k místu kvůli rozbahněnému terénu nemůže dostat, hasiči proto opravují příjezdovou cestu. Zatím jim ale počasí přeje a neprší.

"Snažíme se dostat k rybníku, zatím jsme někde v půlce," uvedl hasič Jiří Janda. Hasiči vozí čtyřmi vozy materiál z prachatického kamenolomu a cestu s půlmetrovou vrstvou bahna zpevňují.

Podle starosty Bohunic Stanislava Frčka odvedla firma při stavbě rybníka v roce 2006 nekvalitní práci. "Není tam žádný přepad a veškerá voda, která jde jenom přes zpevněnou hráz se zemí, začíná zem vymílat," řekl Frček.

Více o povodních

Armáda začne s opravami mostů na Jesenicku

Bouřky se vrátily, z mraků se vylije až 70 milimetrů srážek

Na Moravě jsou po povodních mimo provoz ještě tři tratě

Jediným přepadem je šachta 50 krát 50 centimetrů a roura o průměru 40 centimetrů, což přívaly deště nestačí pobrat. Příval srážek vymlel do hráze díru, kterou obec nechala zacpat velkým kamenem, kvůli rozbahněnému terénu už se tam ale auta znovu nedostala.

V úterý srážky znovu zahrozily a voda přetékala přes hráz. "Nic se nestalo. Nechci to podcenit, ale zase nechci dělat paniku," uvedl starosta.

Navezené kameny se začaly uvolňovat, ale pak déšť ustal. Voda z rybníka se 30 tisíci metry krychlovými vody by neohrozila jen obyvatele obce se čtyřiceti obyvateli, ale i další. Vlna by Dubským potokem pokračovala na Javornici a Dub a vlila by se do Blanice. V Bohunicích by se pod vodou ocitl místní nově opravený obchod, obecní úřad, hasičská zbrojnice a ohroženy jsou i další budovy.

Kvůli přívalovému dešti, který znovu rozvodnil jihočeské řeky, byly v noci na neděli evakuovány stovky lidí na jihu Čech. Do 17. července platí v ohrožených oblastech stav nebezpečí. Škody půjdou podle odhadů do stovek milionů korun, největší napáchala rozvodněná Blanice. Ta je nyní v Heřmani na třetím stupni, ale už jen o dva centimetry. A její hladina pozvolna klesá.

2002: voda z rybníka zalila vísku metly

Kvůli kaprům zůstala z vesnice hromada trosek

Metly Metly, malá vesnička u Blatné, se staly jedním z nejsmutnějších symbolů povodňového běsnění roku 2002.

"Začalo to odpoledne, zvedala se hladina rybníka. Lidé tady sehnali bagr a chtěli protrhnout Metelský rybník. To však rybáři zakázali, aby nepřišli o kapry. Tak potom praskla hráz sama a valila se na nás voda spolu s další ze dvou rybníků," vyprávěla tehdy pětačtyřicetiletá Jarmila Kondelíková z Metel.

Voda ve vsi se šedesáti obyvateli během chvíle zbořila třináct domů úplně, další napůl strhla a totálně zaplavila bahnem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video