Hrabalův automat v Libni

Hrabalův automat v Libni - Hrabalem proslavený palác Svět na pražském Elznicově náměstí v Libni stále chátrá. (19. ledna 2001) | foto: čtk - René Volfík

Hrabalův automat Svět chátrá

Libeň - Palác Svět na libeňském Elznicově náměstí, který proslavil ve svých povídkách častý host jeho bufetu či automatu spisovatel Bohumil Hrabal, stále chátrá. Zábavní komplex s kinem, kavárnou, restaurací a čtyřiceti byty z roku 1936 vlastní dva roky společnost Crispino nemovitosti. Tomáš Květák z odboru styku s veřejností radnice Prahy 8 řekl, že prostory bývalého kina jsou zatopené. Libeňská radnice zaslala podle Květáka majiteli paláce dva přípisy, v nichž upozorňuje, že stav budovy může ohrozit bezpečnost. Na dopisy majitelé neodpověděli.

Jednatele společnosti Crispino nemovitosti se nepodařilo zastihnout, nedávno však oznámil, že v současné době se řeší architektonické zpracování projektu. Majitel společnosti také předložil radnici plány na využití paláce.

Radnice se ale nechce v projektu angažovat, protože jde o soukromý majetek. Palác Svět je unikátní stavbou. Budova je založená pod úrovní hladiny spodní vody ve vaně z olova. Ta v minulých letech praskla, takže spodní část stavby je zatopena.

Od prvního majitele získala palác v roce 1941 Pražská městská pojišťovna, která byla v roce 1947 znárodněna. V roce 1962 byl převeden do vlastnictví Prahy 8. Začátkem devadesátých let vyhrálo sedmnáct nájemníků tamějších bytů privatizační projekt na využití objektu, ale nenašel se investor s 15 miliony korun potřebnými na opravu. Objekt tehdy prodali Ekoagrobance - později Union Bance, která si chtěla v domě zřídit pobočku. Současný majitel, firma Crispino nemovitosti, vlastněná jinou firmou se sídlem na Bahamách, koupila Palác Svět v roce 1998.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video