Mřížovka červená

Mřížovka červená | foto: Jiří Vejprava

Houbařská sezona už začala, v lesích se objevil i exotický druh houby

  • 37
Letošní hlavní houbařská sezona není zajímavá pouze tím, že má skoro o měsíc dřívější nástup, a proto lze v lese najít už i hřiby, typicky rostoucí až na přelomu července a srpna. Ale také nálezem zvláštní houby, která pro Evropu není původní. Jde o mřížovku červenou.

Letošní teplé počasí zrychluje v přírodě opravdu kde co, dokonce i nástup hlavní houbařské sezony. Že rostou houby v červnu, sice úplnou raritou není, jenže v lese už lze nyní najít třeba i hřiby, které pro tuto dobu typické nebývají.

„Jsou druhy, které letos rostou určitě dřív než v jiných letech. Já jsem například o víkendu viděla hřib hnědý, a to je spíše podzimní houba, takže jsou o něco napřed,“ potvrzuje mykoložka Tereza Tejklová z královéhradecké mykologické poradny. A hřib hnědý není jediný. 

„Objevují se houby hřibovité, a to buďto modrající, jako jsou kováři a koloděje, nebo i praví, což jsou hřiby dubový a smrkový,“ vyjmenovává mykolog Jan Borovička z České mykologické společnosti. Kromě hříbků mohou houbaři narazit také na kozáky, křemenáče a holubinky. „Potom ještě roste muchomůrka růžovka a sem tam lišky,“dodává mykolog.

Vyšší polohy, více hub

A kam na houby vyrazit? To je otázka, na kterou žádný mykolog úplně odpovědět nedokáže. Celou republiku nikdo zmapovanou nemá a navíc kvůli suchu rostou houby nerovnoměrně. Odborníci se však shodují na tom, že se houby dají najít převážně ve vyšších nadmořských polohách, kde je větší vlhkost. Což se u nás týká převážně okrajových částí republiky.

„V příhraničních oblastech, jako je Šumava, Beskydy nebo Krušné hory, více pršelo,“ vysvětluje Tejklová. „Naopak třeba ve východních Čechách rostou houby minimálně a v okolí Prahy to také není žádná sláva,“ dodává mykoložka. Zajímavostí letošní houbařské sezony je, že se objevilo i pár vzácných druhů. Jedním z nich je třeba mřížovka červená, která se vyskytuje ve Středomoří. 

„Je to houba, která je sem zavlečená, což se občas stává. Tím, jak lidé cestují, čas od času nějakou houbu zavlečou tam, kam nepatří,“ vysvětluje Borovička. Jak se bude sezona, která začala skoro o měsíc dříve, dále vyvíjet, lze teď jen těžko předpovídat. Záležet bude hlavně na dešti. Pokud dostatečné srážky nepřijdou, houby nebudou tvořit plodnice.

Se začátkem hlavní sezony mykologové upozorňují i na výskyt jedovatých hub včetně naší nejjedovatější houby – muchomůrky zelené. Tu lidé často zaměňují za žampion.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video