Hostišová má opět zastupitelstvo

Hostišová - Nové obecní zastupitelstvo má po náhradních volbách, které se uskutečnily tuto v sobotu, obec Hostišová na Zlínsku. Svého volebního práva využilo v Hostišové 145 z 318 zapsaných voličů, to je necelých 46 procent. Mandát zastupitele získalo prvních sedm osob z devítičlenné kandidátky Sdružení nezávislých kandidátů. Jeden ze zvolených je členem US-DEU, ostatní jsou bez politické příslušnosti. Mezi zvolenými je i dosavadní starosta Milan Šesták.

„Pevně věříme, že fungování obce se teď naplno rozběhne. Bohužel, pokud jde o stavební práce, ztratili jsme celý rok. Některé potřebné investiční akce se v zimě dělat nedají, takže se s nimi počká až na rok 2004,“ konstatovala Zuzana Valová, která pracovala ve funkci předsedkyně volební komise.

„V uplynulém půlroce, kdy zastupitelstvo nefungovalo, byly pravomoci obce omezené a o některých zásadních věcech se rozhodovat nemohlo. Obec na to určitě doplácela,“ domnívá se obyvatel Hostišové Pavel Konečný.

Ze sedmičlenného zastupitelstva, které bylo v Hostišové zvoleno v řádném termínu loni v listopadu, pro názorové neshody začátkem letošního roku odstoupili všichni tři zastupitelé zvolení za KDU-ČSL včetně náhradníků. Tím se počet zastupitelů snížil pouze na čtyři členy ze Strany nezávislých kandidátů. To je méně, než dovoluje zákon. Proto zde ministr vnitra musel vyhlásit nové volby.

Lidovci, kteří předtím vládli v obci tři volební období a kteří svým odchodem nové volby vyvolali, v nich však už kandidátku nepodali a ponechali budoucnost obce zcela v rukou nezávislých. Mnozí příznivci KDU-ČSL zřejmě ani nehlasovali, neboť v listopadových volbách dosáhla v Hostišové účast voličů úctyhodnější úrovně téměř 80 procent.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video