V horkých dnech se hodí i osvěžení u fontány | foto: Profimedia.cz

Horko opět změnilo klementinský rekord

  • 2
V pražském Klementinu opět překonal teploměr rekord pro tento den. Meteorologové naměřili 36,4 stupně Celsia. O 1,7 stupně tak padlo maximum z let 1921, 1947 a 1997. V Plzni už odpoledne rtuť ukázala dokonce 38,3 stupňů. Do Česka míří bouřky.

V Klementinu se teploty měří už celých 230 let, připomněla Lenka Kučerová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Absolutně nejvyšší teplotu na českém území ale meteorologové naměřili 27. července 1983. V Praze-Uhříněvsi tehdy teploměr ukázal 40,2 stupně Celsia.

Horko ohrožuje kardiaky, děti a seniory
V těchto rekordních parnech mají plno práce záchranáři. Ve středních Čechách vyjeli od středy denně k zhruba padesáti případům způsobených horkem.

"Ohroženi jsou především kardiaci, kteří mohou mít v těchto dnech zdravotní problémy a kolapsy. Především dechové potíže a srdeční selhávání. V krajních případech hrozí až šokové stavy," vyjmenovala mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková.

Zdravotní problémy ale mohou mít i lidé, kteří nemají dostatečně vyvinutý tzv. termoregulační systém, tedy děti a staří lidé. "Nemají totiž velkou potřebu pít a ani v takto teplých dnech nepociťují horko, chodí například v mikině. Proto jim hrozí přehřátí, dehydratace organismu a následný kolaps," vysvětlila mluvčí.

Prevence je podle ní jednoduchá, stačí dostatečně pít. Dospělý člověk by měl v takto teplých dnech vypít až 3 litry tekutin denně.

Lidé by se měli vyvarovat fyzické námahy, příliš nevycházet, nebo se alespoň držet ve stínu a vyvarovat se alkoholu. "Horka ohrožují i ty, kteří mají nějak oslabený imunitní systém například po chřipce, viróze či střevních potížích, takto oslabení lidé hůře snášejí teplo, které může přispět i ke zhoršení zdravotního stavu," poznamenala Janečková.

Ochlazení se blíží
Do Česka míří studená fronta. Meteorologové varují, že přinese intenzivní bouřky. Ještě v pátek by měly zasáhnout západ Čech, v sobotu Moravu a Slezsko. Přinesou kroupy, přívalové srážky a silný vítr. Místy může napršet až šest centimetrů. - více zde 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video