Jiří Janeček

Jiří Janeček | foto: Profimedia.cz

Volby nám nevyšly, tak proč demonstrovat? Hnutí PES ovládlo rozčarování

  • 152
Neúspěšný víkend má za sebou mluvčí Hnutí PES a bývalý poslanec Jiří Janeček, který se v komunálních volbách se stranou Koalice pro důstojný život nedostal do vedení městské části. Své rozhořčení následně vyjádřil na facebookové stránce protestního hnutí, kde napsal, že je zbytečné, aby lidé chodili na demonstrace, když nechodí k volbám. Hned v pondělí však hnutí opět další demonstraci pořádá.

Politik letos kandidoval v komunálních volbách hned na dvě pozice, do zastupitelstva na Praze 11 a magistrátu hlavního města Prahy. V obou případech se však jak Janeček, tak celá strana, do vedení nedostali.

Ještě v neděli si tiskový mluvčí hnutí postěžoval na Facebooku. „Pokud lidé nejsou ochotní jít k volbám je zbytečné, aby chodili na demonstrace,“ stojí v dopoledním příspěvku, pod kterým se Janeček i podepsal.

Navzdory nedělnímu příspěvku pořádalo hnutí demonstraci v pražské ulici Mikulandská před Technologickým centrem UMPRUM. Konalo se tam jednání o Green Dealu za přítomnosti ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Bekem generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše a místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse.

Reakce na sítích na sebe nenechaly dlouho čekat. „Dřív jsem vás ráda podporovala, ale sešli jste z té pravé cesty,“ napsala jedna z jejich sledujících pod příspěvek o svolané demonstraci.

„To je Váš názor, my vlastenci tam jedeme, tady jste se ukázali, že Vám o naši republiku vůbec nejde,“ vytkli mu jiní.

Někteří dokonce i zpochybňovali vznik celého hnutí. „Na prvním místě jsou vaše zájmy, vážně si myslíte, že lidé neví, proč vznikl spolek Chcípl PES, tady nešlo o covid, ale o to, že někomu teklo do bot a jen jste si na covidu udělali jméno a tahali lidi za nos, tak jako další populista,“ vyjádřil se jeden z uživatelů pod příspěvek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video