Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vstup za 11 tisíc a peníze od Shellu. Summit o Green Dealu v Praze budí emoce

  19:15
Green Deal Summit měl být největší českou konferencí o Zelené dohodě pro Evropu. Akce v Praze se zúčastnili zástupci vlády, evropští politici a řada byznysmenů. Událost však budí kontroverze jak u ekologických organizací, studentů, ale i antisystémových stran. Části vadí sponzoring od společností vydělávajících na fosilních palivech, jiným výše vstupného.
Protest ekologických organizací na Green Deal Summitu v Praze. (26. září 2022)

Protest ekologických organizací na Green Deal Summitu v Praze. (26. září 2022) | foto: ČTK

V pondělí se v Praze uskutečnil Green Deal Summit, konference, na které se dle pořadatelů řešily příležitosti i hrozby přicházející s realitou Zelené dohody pro Evropu. Událost získala podporu od Evropské komise a záštitu ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka. Mezi panelisty byl například Jan Dusík, náměstek pro řízení sekce ochrany klimatu z ministerstva životního prostředí, vystoupil zde mimo jiné i místopředseda Evropské komise Frans Timmermans či ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Akce má ale hlasité odpůrce. Na místě se odpoledne sešla asi stovka demonstrantů, které svolaly ekologické organizace. Vadí jim především sponzoři.

„Celé je to greenwashing. Sponzoři vyvolávají dojem, že se podílí na řešení změny klimatu, přitom dlouhodobě vydělávají na jejím způsobování,“ popsala redakci iDNES.cz jedna z demonstrujících proti konferenci, kterou v pondělí uspořádaly Hospodářské noviny.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans na Green Deal Summitu v Praze. (26. září 2022)

Hlavním sponzorem konference je společnost Shell. Ta patří mezi firmy, které jsou historicky zodpovědné za největší množství emisí skleníkových plynů, přičemž její investice do nízkouhlíkových zdrojů v poslední dekádě jsou v řádu procent. Shell dle zjištění zahraničních novinářů rizika globálního oteplování dlouhodobě ve svých strategiích ignoruje, a to i navzdory proklamacím a reklamním kampaním, ve kterých tvrdí opak.

Partnery akce jsou dále společnosti ČEZ, Komerční banka nebo automobilka Kia, které podle ekologů rovněž nedělají pro přechod na nízkoemisní ekonomiku dost.

„Je smutné, že tento greenwashing podporují zástupci vlády, média i Evropská komise. Legitimizují tím strategii fosilních firem, které se v posledních letech snaží brzdit evropskou politiku ochrany klimatu,“ tvrdí Šimon Hauser z organizace Greenpeace, která společně s Hnutím Duha doprovodila zahájení akce tichým protestem s transparenty.

Pořadatelé konference uvádějí, že by kritizované partnery k debatě zvali, i kdyby partnery nebyli. „Našim cílem je hovořit o ekonomice, o příležitostech a dopadech Green Deal, o firmách, které mají na budoucí výsledek zásadní vliv a to včetně těch energetických,“ vysvětlit Martin Ehl z HN. „Naším publikem na konferenci jsou primárně majitelé českých firem, což také determinuje zaměření jejího obsahu,“ doplnil pro iDNES.cz Ehl.

Velký byznys v prostředí univerzity

Dalším kontroverzním aspektem summitu je, že se koná na akademické půdě. Prostory Technologického centra totiž pořadatelům pronajala Vysoká škola umělecko průmyslová v Praze (UMPRUM).

Někteří studující a vyučující se proti summitu vyjádřili v otevřeném dopise. Vadí jim jednak sponzoři, dále upozorňují i na výši vstupného, a tudíž nedostupnost pro běžnou veřejnost. Základní lístek na akci stojí 10 990 korun, pro veřejný sektor pak 8 900. Autoři dopisu tvrdí, že konání konference je v rozporu s etickým kodexem UMPRUM, protože jméno školy spojuje s „greenwashingem a exkluzivitou soukromého sektoru“.

„Nemohu jako provinění proti etickému kodexu školy vnímat akci, kterou zaštiťuje Evropská komise a vláda České republiky,“ řekl iDNES.cz rektor UMPRUM Jindřich Vybíral. Podle něj škola bude co nejdřív formulovat etická kritéria pronájmů, avšak i tak by s akcí tohoto typu problém být neměl. Pořadatelé věnovali po kritice signatářům dopisu či jiným zájemcům z UMPRUM dle slov rektora deset lístků.

Bezprecedentní verdikt. Stát nedělá dost s klimatickou změnou, řekl soud

„Nemyslím, že debatu o transformaci evropského hospodaření je možné vést bez účasti klíčových ekonomických a finančních subjektů. Z demokratické diskuse by neměl být nikdo předem vylučován,“ doplnil Vybíral.

Ekologické organizace na druhou stranu uvádějí, že samotnou debatu o Zelené dohodě podporují. Vadí jim nicméně tato forma.

„Komerční společnosti je třeba do diskuse i řešení zapojovat s tím, že se nebude zamlčovat jejich zvýšená zodpovědnost za současný kritický stav a že jejich závazky do budoucna musí být měřitelné, kontrolovatelné a nikoli symbolické,“ uvádí Hnutí Duha ve svém vyjádření. Podle nich na akci chybělo zastoupení akademické sféry a širší veřejnosti.

Green Deal jako příležitost

Místopředseda Evropské komise odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans na konferenci uvedl, že zelená ekonomika přináší více pracovních míst, ale bude potřeba zajistit spravedlivou transformaci.

„Uhlíková neutralita je plán, který už měl být spuštěn mnoho let zpět a Evropa je důkazem, že můžete růst ekonomicky bez proporčního zvyšování uhlíkových emisí,“ řekl Timmermans na konferenci. Doplnil, že je potřeba ukázat výhody, které Zelená dohoda pro Evropu přináší. „Když se povede přesvědčit Čechy, tak můžu přesvědčit všechny,“ řekl Timmermans.

Podle průzkumu společnosti STEM z minulého týdne má ochrana klimatu v české veřejnosti podporu. Češi se ale často obávají, že potřebné kroky budou mít nepříznivé ekonomické dopady a zároveň o Zelené dohodě nemají dostatek informací.

Proti konferenci protestovali nejen ti, kteří podporují zelenou politiku. Před budovou UMPRUM se měli sejít i příznivci Hnutí PES, SPD Praha či Trikolory. Přišly jich však jen jednotky.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...