Mírové náměstí v Broumově (7. srpna 2018)

Mírové náměstí v Broumově (7. srpna 2018) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Soutěž o hlavní město kultury má finalisty, umístil se Broumov a Budějovice

  • 8
Finalisty soutěže o Evropské hlavní město kultury 2028 se v pátek stala města Broumov na Náchodsku a České Budějovice. Na tiskové konferenci v Praze to oznámila předsedkyně mezinárodní poroty Else Christensen-Redzepovicová. Za českou stranu byly přihlášeny ještě Brno a Liberec. O držiteli titulu se rozhodne příští rok.

Titul Evropské hlavní město kultury každoročně propůjčuje Evropská unie, pro města je to příležitost představit Evropě svůj kulturní život a jeho rozvoj. Pro dané město to kromě jiného znamená příliv turistů, a tudíž i velký kulturní a sociálně-ekonomický přínos.

Akce Evropské hlavní město kultury je iniciativou Evropské unie, jejímž cílem je zdůraznit bohatství a rozmanitost evropských kultur, jejich společné aspekty i tradice. Podle pořadatelů chce také poukázat na to, že Evropa byla centrem bohatého a rozmanitého uměleckého rozvoje a evropská města hrála významnou úlohu při tvorbě a šíření kultury.

„Bylo to velice náročné, od začátku nám říkali, že jsme outsideři celé soutěže, jelikož město Broumov je v celé historii soutěže nejmenší kandidát,“ řekla dnes novinářům koordinátorka broumovské kandidatury Marie Silondi. „Byly dva tábory, jedni říkali, že to nemůžeme vyhrát právě kvůli velikosti, a druzí nás podporovali, protože cítili tu obrovskou urgenci, kterou oblast Broumova má,“ uvedla.

„Hlavní idea projektu je kreativní poutnictví, poutnictví myslí a časem, je to způsob života, který chceme prožívat jako Evropské hlavní město kultury,“ řekla Silondi. V dalších šesti měsících koordinátory kandidatury čeká rozpracování přihlášky o další kritéria. „Je pro nás obrovské zadostiučinění, že jsme do toho šli, a bereme to i jako zprávu pro další evropská malá města,“ doplnila.

V Broumově se dobré věci dějí, jen je vyzdvihnout, říká Marie Silondi

„Pro nás je to fantastický signál, že směr, kterým jsme šli, je relevantní nejen pro nás, ale i pro to, kam chce směřovat Evropa. Náš projekt je hodně zaměřený na spolupráci s obyvateli města, propojení lidí, krajiny a institucí, vytvářelo se permakulturní prostředí,“ řekla za českobudějovickou kandidaturu Anna Hořejší.

„To že jdeme do druhého kola, je pro nás potvrzení toho, že jsme na dobré cestě a jsme velmi rádi, že jdeme do druhého kola s Broumovem. Už během kandidatury jsme spolu konzultovali některé projekty a podporovali jsme se navzájem, protože tam cítíme společnou energii,“ doplnila Hořejší.

Park jako v Paříži, 200 aut pod zemí. Tak chtějí oživit Senovážné náměstí

„Jsme samozřejmě zklamáni. Máme za sebou tři roky práce a věřili jsme, že šanci dostanou všechna čtyři kandidátská města, nicméně jury rozhodla tak, jak rozhodla,“ uvedl dnes náměstek primátora pro školství v Liberci Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Doplnil, že detaily rozhodnutí a zprávu o silných a slabých stránkách projektu Liberec dostane do dvou měsíců. „Strategie kultury na léta 2022 a 2029 pořád platí a cíle, které jsou v ní nastavené, samozřejmě budeme plnit tak jako tak. To EHMK (Evropské hlavní město kultury) mohl být nástroj, jak to vše zintenzivnit a urychlit,“ dodal.

Pro každý rok jsou vybrané dva členské státy, v roce 2028 to bude Česká republika a Francie. Za více než 35 let titul získala dvě česká města, v roce 2000 Praha a o 15 let později Plzeň.

„Příprava na kandidaturu konkrétního města, to je několik let soustavného úsilí množství lidí. Města, která byla držiteli titulu Evropské hlavní město kultury, pak ovšem z tohoto titulu profitují i řadu let po jeho získání, a to třeba prostřednictvím nárůstu cestovního ruchu. Zde mohu uvést svou osobní zkušenost Plzně z roku 2015,“ řekl dnes ministr kultury a bývalý primátor Plzně Martin Baxa (ODS).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video